Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На касовій стрічці: податківці Київщини продовжують інформувати підприємців про застосування РРО та ПРРО

, опубліковано 24 січня 2022 о 12:00

Фахівці відділу фактичних перевірок управління аудиту ГУ ДПС у Київській області  продовжують інформаційно – роз’яснювальну роботу серед фізичних осіб – підприємців щодо обов’язкового застосування РРО/ПРРО з 01 січня 2022 року.

Так, днями  працівники відділу фактичних перевірок побували у ТЦ «Ринок на Київській» у м. Бровари.

Під час відвідин відбулась зустріч з ФОП – платниками єдиного податку ІІ групи, які здійснюють, зокрема,  діяльність з реалізації  технічно складних побутових товарів, мобільних телефонів, парфумерії та косметики,  адже торговий центр сконцентрував  у своєму приміщенні чималу кількість суб’єктів господарювання.

Податківці поінформували ФОП  про обов’язковість застосування з 01 січня 2022 року всіма ФОПами – платниками ЄП  ІІ-ІУ груп, незалежно від виду діяльності  та обсягів доходів, при продажу товарів, робіт та послуг  РРО  та або ПРРО при   здійснення  розрахункових операцій.

Інформували  ФОПів про те, що не застосовувати  РРО/ПРРО можуть лише ФОП - платники ЄП І групи, до яких відносяться ФОП, які не використовують працю найманих осіб та здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового року, що у 2022 році становить 1085500,0грн.

СГ повідомили також  про те, що здійснювати роздрібну торгівлю без астосування  РРО/ПРРО можна на території сіл,  але  за  умови застосування   такими  СГ розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій  та дотриманні інших умов, передбачених законодавством,як то :

нездійснення торгівлі підакцизними товарами у тому ж приміщенні, не здійснення дистанційної  торгівлі (Інтернет-торгівлі), та у разі якщо сільськими радами та радами ОТГ  не було прийнято рішення про обо'язкове застосування на території села РРО та або ПРРО.

Податківці пояснили, що РРО/ПРРО  не застосовується  при здійсненні розрахунків у безготівковій формі, тобто, при перерахуванні коштів з одного банківського рахунку на інший, або ж внесення коштів до каси банку  для подальшого зарахування їх на рахунок отримувача.

Під час зустрічі роз’яснили порядок ведення обліку товарних запасів, який є обов’язковим для  ФОП загальної системи оподаткування, ФОП – платників єдиного податку ІІІ групи, які є платниками ПДВ,  а також для ФОП – платників єдиного податку, які здійснюють торгівлю технічно складними побутовими товарами, які підлягають гарантійному ремонту, та для ФОП – платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та     реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Інформували  також  стосовно форми ведення такого обліку та щодо первинних документів, які є підставою для здійснення обліку й підлягають зберіганню  для  підтвердження даних  обліку.

Розповіли про можливість  використання  безкоштовного програмного продукту   ПРРО,  розробленого ДПС,  та детально описали покроковий порядок дій  для  реєстрації та використання ПРРО. 

Податківці детально відповіли на питання працівників магазину та ФОП, обговорюючи  конкретні ситуації, що виникають  у практиці роботи з РРО/ПРРО.