Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Роз’яснювальну роботу щодо застосування РРО з-поміж підприємців проводили податківці ГУ ДПС у Київській області

, опубліковано 24 січня 2022 о 12:49

Працівники відділу фактичних перевірок управління аудиту ГУ ДПС у Київській області  відвідали, зокрема  с. Гнидів,  що у Бориспільському районі.

Тут відбулась зустріч з ФОПами  - платниками   єдиного податку ІІ групи,  які реалізують  складну побутову техніку.

Під час спілкування  податківці інформували  щодо того, що  з 01 січня 2022 РРО при здійсненні розрахунків готівкою чи банківською картою можуть не застосовувати  лише ФОП - платники ЄП І групи,  решта ж  ФОП – платників ЄП  ІІ-ІУ груп, незалежно від виду  діяльності  та обсягу доходів мають використовувати РРО/ПРРО при продажу товарів, робіт/послуг.

Інформували щодо можливості незастосування РРО/ПРРО СГ, що здійснюють роздрібну торгівлю на території сіл, але при умові використання  ними розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій,   та дотримання інших умов:  вимог  щодо нездійснення у тому ж приміщенні торгівлі підакцизними товарами та не здійснення дистанційної  торгівлі (Інтернет-торгівлі), а також  у разі, якщо сільські ради та ради ОТГ  не прийняли рішення про обов 'язкове застосування на території села РРО/ ПРРО.

У ході спілкування говорили  про  обов’язок ведення обліку товарних запасів ФОП загальної системи оподаткування, ФОП – ПЄП  ІІІ групи, які є платниками ПДВ, ФОП – ПЄП, які здійснюють торгівлю технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту,  які здійснюють  реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та     реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Детально інформували щодо  форми ведення такого обліку, необхідні первинні документи, якими підтверджуються записи у формі обліку.

Податківці відповіли на численні питання, які стосувались, зокрема, роботи з ПРРО:  порядок реєстрації ПРРО, механізм повернення коштів  за повернутий покупцем товар, порядок обліку товарів, що зникли з полиць магазину (вкрадених товарів),   та інші.