Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Ваш бізнес та РРО: хто з 01/01/2022 має застосовувати касові апарати?

, опубліковано 11 січня 2022 о 14:01

За повідомленням начальника ГУ ДПС у Київській області Олени Виноградової стосовно застосування реєстраторів розрахункових операцій, з 1 січня 2022 року не користуватися РРО або ПРРО можуть ФОПи першої групи. А для ФОПів ІІ-ІV груп касові апарати стали обов’язковими. «У підприємців є опції: можна встановити класичний касовий апарат, а можна користуватися електронною версію – це програмний реєстратор розрахункових операцій. Податкова служба України  пропонує безкоштовний додаток для проведення розрахунків, користуватися ним можна  безстроково, а завантажити його можна на сайті Державної податкової служби», - зазначила керівник податкової служби столичного регіону.

Фізичні особи-підприємці при продажу товарів мають проводити операції через касові апарати незалежно від сфери діяльності чи обсягу доходів. Зокрема, це стосується розрахункових операцій  у готівковій та / або безготівковій формах при проведенні них через платіжні термінали банків у місцях продажу.

«Але є виключення. Якщо на території сіл підприємець не продає  товари підакцизної групи, то він також може не застосовувати РРО або ПРРО, якщо сільська рада не прийняла інше рішення», - розповідає Олена Виноградова. 

Такі суб’єкти господарювання обов’язково ведуть розрахункові книжки та книгу обліку розрахункових операцій.  При цьому треба врахувати, що не застосовувати касові апарати можна тільки за умови, якщо у торговельному об’єкті не здійснюється торгівля підакцизними товарами. Тобто, якщо ви ділите приміщення магазину з іншим підприємцем, який торгує підакцизними товарами, то вам однозначно знадобиться РРО або ПРРО.

У свою чергу, облік товарних запасів мають вести:  

  • ФОП загальної системи оподаткування, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг;
  • ФОП - платники ПДВ;
  • ФОП - платників ЄП ІІ-ІІІ груп, які здійснюють:

-     реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

-     реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення;

-     реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння тощо.