Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Використання ПРРО простіше та дешевше

, опубліковано 27 січня 2022 о 13:44

Головне управління ДПС інформує платників податків, що для застосування з 01 січня 2022 року реєстраторів розрахункових операцій суб’єкт господарювання за власним бажанням може вибрати класичний, або програмний РРО, в залежності від своїх потреб.

Платники податків можуть використовувати будь-який представлений на ринку програмний РРО, в залежності від своїх фінансових можливостей та функціональних потреб.

При цьому програмний РРО має беззаперечні переваги перед класичним, оскільки тут використовується безкоштовне програмне рішення від ДПС (ПРРО), яке забезпечує функціонал, що відповідає вимогам Закону про РРО.

Програмний РРО можна встановити на будь-який гаджет, який підтримує операційну систему Windows чи Android і має підключення до мережі Internet та зекономити на придбанні традиційних касових апаратів та їх обслуговуванні.

Для програмних РРО передбачено виключно онлайн реєстрацію ПРРО в контролюючому органі.

У процесі використання ПРРО передбачає онлайн передачу (отримання) даних до/від фіскального серверу контролюючого органу.

За запитом користувача в ПРРО передбачено автоматичне створення Z-звіту (періодичного звіту) засобами фіскального серверу, а передача даних до ДПС забезпечується без залучення інформаційних еквайєрів.

Здійснення попереднього програмування РРО/ПРРО та створення номенклатури товарів у фіскальній пам’яті реєстраторів не вимагається. Зазначення назви, ціни та кількості товарів (послуг) допускається в момент їх продажу.

ПРРО дозволяє працювати в режимі offline (до 36 годин поспіль та не більше 168 годин протягом календарного місяця), та надіслати до ДПС дані про здійснені розрахункові операції після завершення режиму offline.

Внесеними змінами до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» №265, зменшено вдвічі розмір штрафної санкції за торгівлю необлікованим товаром - із подвійної вартості до суми, на яку виявлено необлікований товар за цінами реалізації.

Крім того, скасовано всі штрафи за несуттєві (формальні) порушення порядку застосування РРО/ПРРО (невідповідність сум, не здійснення записів, не підклеювання чеків до КОРО.