Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Розмір єдиного внеску для резидента Дія Сіті при нарахуванні заробітної плати та винагороди за виконання робіт/послуг

, опубліковано 22 лютого 2022 о 15:27

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу, що відповідно до част.14 прим. 1 ст. 8 Закону України від 08.07. 2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок) для платника – резидента Дія Сіті, який у календарному місяці відповідав вимогам, визначеним п.п. 2, 3 частини першої, п. 10 частини другої ст. 5 Закону України від 15.07.2021 року № 1667-ІX «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» (далі – Закон № 1667) встановлюється:

- на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України від 24.03.1995 №108/95-ВР «Про оплату праці» із змінами та доповненнями, – у розмірі мінімального страхового внеску;

- на суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за гіг-контрактами, укладеними у порядку, передбаченому Законом № 1667, – у розмірі мінімального страхового внеску.

Нагадаємо, що мінімальний страховий внесок - це сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця - п. 5 част.1 ст. 1 Закону № 2464.

Єдиний внесок для всіх платників (крім пільгових категорій) встановлюється у розмірі 22 % - част. 5 ст. 8 Закону №2464.

Звертаємо увагу, що резидентом Дія Сіті може бути юридична особа, що зареєстрована на території України згідно з законодавством України, незалежно від її місцезнаходження та місця провадження господарської діяльності, яка відповідає, зокрема, таким вимогам:

- середня місячна винагорода залученим працівникам та гіг-спеціалістам, кожного календарного місяця, починаючи з календарного місяця, наступного за календарним місяцем, у якому набуто статус резидента Дія Сіті, становить не менше, ніж еквівалент 1200 євро за офіційним курсом гривні щодо євро, встановленим Національним банком України станом на перше число відповідного календарного місяця;

- середньооблікова кількість працівників та гіг-спеціалістів юридичної особи (у разі залучення) за підсумками кожного календарного місяця, починаючи з наступного за календарним місяцем, в якому юридичною особою набуто статус резидента Дія Сіті, становить не менше 9-ти осіб.

Не може бути резидентом Дія Сіті юридична особа, яка протягом більш як 30 днів має податковий борг, загальна сума якого становить понад 10 мінімальних заробітних плат (виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 01 січня поточного календарного року) - частина друга ст. 5 Закону № 1667.