Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З 01 липня 2022 року звільнено від ПДВ ввезення державними установами та ВУЗами товарів для наукової і науково-технічної діяльності в Україні

, опубліковано 05 липня 2022 о 08:13

Головне управління ДПС у Київській області інформує,  що 01 липня 2022 року набрав чинності Закон України від 17.02.2022 №2082-IX «Про внесення зміни до статті 197 Податкового кодексу України щодо підтримки наукової і науково-технічної діяльності».

Законом №2082-ІХ внесено зміни до Податкового кодексу України, зокрема, доповнено пунктом 197.2   статтю 197 ПКУ, відповідно до якого передбачено звільнення від оподаткування ПДВ операцій із ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту товарів, визначених п. 21 частини 1 ст. 282 Митного кодексу України, які ввозяться державними науковими установами, закладами вищої освіти для забезпечення власної освітньої, наукової та науково-технічної діяльності.

У разі порушення вимог щодо цільового використання товарів, визначених п. 21 частини 1 ст. 282 Митного кодексу України, платник податку збільшує податкові зобов'язання за результатами податкового періоду, на який припадає порушення, на суму податку, що мала бути сплачена у момент ввезення таких товарів, сплачує пеню, нараховану відповідно до ПКУ, та несе фінансову, адміністративну та іншу відповідальність, встановлену ПКУ  та законодавством України.

Звільнення від оподаткування, встановлене цим пунктом, не застосовується до операцій із ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту товарів, що мають походження з країни, визнаної державою-окупантом згідно із законом України та/або визнаної державою-агресором по відношенню до України згідно із законодавством, або ввозяться з території такої держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої території України, визначеної такою згідно із законом України.