Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

30.09.2022 спливає термін подання звітів про контрольовані операції та повідомлень про участь у міжнародній групі компаній за 2021 звітний рік

, опубліковано 20 вересня 2022 о 12:20

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що відповідно до п.п. 39.4.2 п. 39.4 ст. 39 Податкового кодексу України, платники податків, які у звітному році здійснювали контрольовані операції, зобов’язані подавати до 01 жовтня року, що настає за звітним, звіт про контрольовані операції та повідомлення про участь у міжнародній групі компаній.

Таким чином, 30.09.2022 спливає строк подання звітів про контрольовані операції та повідомлень про участь у міжнародній групі компаній за 2021 звітний рік.

Звіт про контрольовані операції та повідомлення про участь у міжнародній групі компаній подаються центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронні довірчі послуги".

Форма та Порядок складання Звіту про контрольовані операції затверджені наказом Міністерства фінансів України від 18.01.2016 № 8 (зі змінами).

Форма та Порядок складання Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній затверджені наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2020 № 839 (зі змінами).

Платники податків, які можуть підтвердити відсутність можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок щодо подання звітності в період дії воєнного стану, відповідно до п. 69 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ звільняються від передбаченої відповідальності за неподання/несвоєчасне подання звітності, але обов’язок щодо подання  ними звітності про контрольовані операції зберігається.

Звертаємо увагу, що результати аналізу звітів про контрольовані операції використовуються під час прийняття рішення про проведення перевірки з питань трансфертного ціноутворення.

Нагадуємо, що платники податків мають право самостійно здійснити коригування  цін контрольованих операцій та сум податкових зобов’язань,  з метою приведення їх у відповідність до ринкових цін та показників рентабельності за умови, що таке коригування не призведе до зменшення податку, належного до сплати в бюджет.

Рекомендуємо платникам з метою визначення необхідності проведення самостійного коригування переглянути проведені операції на відповідність принципу «витягнутої руки» та скористатись можливістю подання до 1 жовтня 2022 року уточнюючого розрахунку до податкової декларації з податку на прибуток підприємств без застосування штрафних санкцій відповідно до положень п. 50.1 ст. 50 ПКУ та нового звіту про контрольовані операції за 2021 рік.

 Залишаємось на зв’язку:

-         Контакти гарячих ліній https://kyivobl.tax.gov.ua/kontakti/

-         Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

-         Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

-         Приєднатись до офіційного каналу ДПС у Телеграм: t.me/tax_gov_ua