Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Кожен співвласник має право задекларувати свою частину об’єкта житлового нерухомого майна, придбаного за рахунок доходів, з яких не сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори

, опубліковано 21 вересня 2022 о 14:05

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє,  що згідно з п.п. «б» п. 4 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України, об’єктами одноразового (спеціального) добровільного декларування,  зокрема, можуть бути нерухоме майно (земельні ділянки, об’єкти житлової і нежитлової нерухомості), що належить декларанту на праві власності (в тому числі на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності) і знаходиться (зареєстроване, є на обліку тощо) на території України та/або за її межами станом на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.
Згідно з  частиною 1 статті 368 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ), спільна власність двох або більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності є спільною сумісною власністю.

Частиною 2 статті 370 ЦКУ визначено, що у разі виділу частки із майна, що є у спільній сумісній власності, вважається, що частки кожного із співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними, законом або рішенням суду.

Таким чином,кожен співвласник має право на декларування своєї частини об’єкта житлового нерухомого майна, яке придбане за рахунок доходів, з яких не були  сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори, з урахуванням норм ЦКУ.

 Залишаємось на зв’язку:

Контакти гарячих ліній https://kyivobl.tax.gov.ua/kontakti/

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

Приєднатись до офіційного каналу ДПС у Телеграм: t.me/tax_gov_ua