Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Власники нерухомості сплатили 413 млн грн до місцевих бюджетів

, опубліковано 28 липня 2023 о 13:41

З початку року власники нерухомого майна, відмінного від земельної ділянки сплатили до місцевих бюджетів майже 413 млн грн. Таку інформацію навела в.о. начальника ГУ ДПС у Київській області Юліана Козаченко. 

За наданою інформацією, юридичні особи забезпечили місцевій казні 282,4 млн грн податку на нерухомість. У свою чергу, фізичні особи сплатили до бюджетів громад 130,2 млн грн. 

Нагадуємо, що податок на нерухомість з об’єктів нежитлової нерухомості контролюючий орган за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника нежитлової нерухомості обчислює виходячи із загальної площі кожного з об’єктів нежитлової нерухомості та відповідної ставки податку.

Податкове повідомлення-рішення про сплату суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, разом з детальним розрахунком суми податку та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилаються платнику податку контролюючим органом до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком).

Платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо:

-об‘єктів житлової/нежитлової нерухомості, що перебувають у власності ;

-загальної площі об‘єктів житлової/нежитлової нерухомості, що перебувають у власності;

-права на користування пільгою;

-розміру ставки податку;

-нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за податковою адресою платника проводить перерахунок суми податку і надсилає йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).