Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

РРО та/або ПРРО не застосовуються у разі оплати коштів шляхом перерахування їх покупцем виключно на поточний рахунок ФОП (формату ІВАN)

, опубліковано 05 жовтня 2023 о 14:53

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) або програмні РРО (далі – ПРРО) не застосовуються, якщо оплата коштів  здійснюється покупцем виключно на поточний рахунок фізичної особи – підприємця (далі – ФОП), - така операція не є розрахунковою, адже за таких обставин продавець надає покупцю повні банківські реквізити (поточний рахунок  формату ІВАN) для здійснення оплати. 

Нагадаємо, що згідно зі ст. 2 Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», розрахунковою операцією є приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів/послуг, видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки – оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару/послуги банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Тобто, РРО та/або ПРРО не застосовуються у разі оплати коштів шляхом перерахування їх покупцем виключно на поточний рахунок ФОП, оскільки така операція не є розрахунковою. 

У разі здійснення розрахунків у інший спосіб: готівкою, платіжною карткою, тощо, застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим. 

Залишаємось на зв’язку:
Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast