Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Закон №3219: звільнено від відповідальності низку категорій суб’єктів господарювання за порушення вимог закону про застосування реєстраторів розрахункових операцій

, опубліковано 10 жовтня 2023 о 17:35

З початку серпня 2023 року працівниками ГУ ДПС у Київській області проводиться широкомасштабна роз‘яснювальна компанія щодо застосування РРО/ПРРО для суб‘єктів господарювання. Платникам податків Київщини у ході різноманітних заходів розповідали про необхідність застосування РРО/ПРРО та відповідальність за порушення вимог до порядку здійснення розрахунків за товари /послуги.

Із прийняттям Закону України від 30.06.2023 № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», для суб’єктів господарювання з 01 жовтня 2023 року відновлена відповідальність за порушення вимог до порядку здійснення розрахунків за товари /послуги.

Поряд з цим, Закон №3219-ІХ звільнив від відповідальності низку категорій суб’єктів господарювання за порушення вимог закону про застосування реєстраторів розрахункових операцій, вчинені ними у період з 01 січня 2022 року до 01 жовтня 2023 року - крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів, здійсненні діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти, діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор.

Крім того, Законом №3219-ІХ встановлено, що, починаючи з 01 жовтня 2023 року, суб’єкти господарювання не нестимуть відповідальності за порушення вимог закону про застосування реєстраторів розрахункових операцій, вчинені при продажу товарів, наданні послуг на:

тимчасово окупованих РФ територіях України, – по дату завершення тимчасової окупації відповідних територій;

територіях активних бойових дій, – по дату завершення бойових дій на відповідних територіях;

територіях можливих бойових дій, – по дату припинення можливості бойових дій на відповідних територіях.

Таке звільнення від відповідальності не поширюється на порядок здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.

З метою контролю за дотриманням продавцями порядку проведення розрахунків працівниками відділу фактичних перевірок управління аудиту ГУ ДПС у Київській області здійснено низку виїздів на один з найбільших ринків столиці. Дієвим механізмом контролю за виторгами є проведення фактичних перевірок та здійснення хронометражів виторгів, тому в місцях торгівлі, де обіг товарів є найбільший, під час проведення фактичних перевірок проводяться хронометражі господарських операцій.