Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платники ЄП першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати ЄП протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби

, опубліковано 23 листопада 2023 о 15:15

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що відповідно до п.295.1 ст.295 Податкового кодексу України, платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок (далі – ЄП) шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Такі платники ЄП можуть здійснити сплату ЄП авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року.

У разі якщо сільська, селищна або міська рада приймає рішення щодо зміни раніше встановлених ставок ЄП, то ЄП сплачується за такими ставками у порядку та строки, визначені п.п.12.3.4 п.12.3 ст. 12 ПКУ.

Нарахування авансових внесків для платників ЄП першої і другої груп здійснюється контролюючими органами на підставі заяви такого платника ЄП щодо розміру обраної ставки ЄП, заяви щодо періоду щорічної відпустки та/або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності – п. 295.2 ст.295 ПКУ.

Відповідно до п. 295.5 ст.295 ПКУ, платники ЄП першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати ЄП протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої витягом з Електронного реєстру листків непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Суми ЄП, сплачені відповідно до абзацу другого п. 295.1 і п. 295.5 ст.295, підлягають зарахуванню в рахунок майбутніх платежів з цього податку за заявою платника ЄП.

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast