Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Київській області продовжуються перевірки платників щодо порушення податкового законодавства

, опубліковано 22 грудня 2023 о 17:05

Міжнародний досвід свідчить, що тіньова економіка надалі є основною загрозою наповнення бюджету країни незалежно від рівня її розвитку.

Дедалі більше уваги уряди країн починають приділяти інноваційним заходам щодо стримування та зниження розміру тіньової економіки. 

Одним із таких заходів є перехід до обов’язкового використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО) та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО), особливо в секторах, яким притаманні продаж товарів та послуг за готівку, або ж за допомогою платіжних карток.

В Україні, 01 січня 2022 року закінчився перехідний період (п.61 підрозділу 10 Розділу ХХ ПКУ) і застосування РРО та/або ПРРО платниками єдиного податку другої-четвертої груп є обов'язковим.

Але незважаючи на всі зусилля податківців спрямовані на проведення інформаційно-роз’яснювальної компанії щодо обов’язкової реєстрації та використання РРО та/або ПРРО для всіх платників єдиного податку ІІ-IV груп оподаткування, знайшлись і такі, хто не дотримується вимог чинного податкового законодавства. 

За результатами контрольно-перевірочних заходів співробітниками відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС у Київській області встановлено непоодинокі факти реалізації тютюнових виробів фізичною особою – підприємцем у м. Василькові, що на Київщині без застосування РРО та/або ПРРО, без ведення обліку таких товарів та використання праці найманих осіб без належного оформлення.

Порушника притягнуто до адміністративної відповідальності та у терміни, визначені законодавством, буде застосовано відповідні штрафні/фінансові санкції в сумі майже 55 тис. гривень. 

ГУ ДПС у Київській області акцентує, що дотримання порядку проведення розрахунків за товари (послуги) у сфері роздрібної торгівлі суб’єктами господарювання посилить спроможність нашої держави забезпечувати нагальні потреби її захисників та захисниць в умовах воєнного стану та належної соціальної підтримки громадян.