Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Доходи, одержані ФО від надання майна в оренду іншим ФО, які не є самозайнятими особами, мають декларувати орендодавці

, опубліковано 25 січня 2024 о 11:13

Головне управління ДПС у Київській області в рамках триваючої кампанії декларування доходів громадян, отриманих протягом 2023 року,  нагадує фізичним особам, які отримують доходи від надання майна в оренду ФО, які не є самозайнятими особами (не є ФОП або ФО, що провадять незалежну професійну діяльність), що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема, дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування) - п.164.2 с.164 ПКУ.

Відповідно до п.п.170.1.5 п.170.1 ст.170 ПКУ, якщо орендар є фізичною особою, яка не є самозайнятою особою, то особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку - орендодавець.

Такий орендодавець зобов’язаний  самостійно нараховувати та сплачувати податок до бюджету в строки, встановлені ПКУ для квартального звітного (податкового) періоду - протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу, а суми отриманого доходу, сплаченого протягом звітного податкового року податку, та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються  ним у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.

У разі вчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договору оренди об’єктів нерухомості, нотаріус зобов’язаний надіслати інформацію про такий договір до контролюючого органу за податковою адресою платника податку - орендодавця за формою та у спосіб, встановлені Кабінетом Міністрів України. 

За порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації нотаріус несе відповідальність, передбачену ст. 119 прим. 1 ПКУ.

Згідно з 119 прим.1.1 п. 119 прим.1 ст. 119 прим. 1ПКУ порушення нотаріусом порядку та/або строків подання інформації щодо посвідчення договорів оренди об’єктів нерухомості в разі вчинення такої нотаріальної дії, – тягне за собою накладення штрафу в розмірі 680грн. за кожне таке порушення.
 Дії, передбачені п.п.119 прим.1.1 п. 119 прим.1 ст. 119 ПКУ, вчинені суб’єктом, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1360 грн. за кожне таке порушення.

Залишаємось на зв’язку:
Комунікаційна платформа:
kyivobl.ikc@tax.gov.ua
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області
https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast