Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Державна реєстрація суб’єкта господарювання - обов'язкова умова здійснення всіх видів підприємницької діяльності

, опубліковано 13 лютого 2024 о 11:27

Головне управління ДПС у Київській області наголошує, що право громадян на здійснення підприємницької діяльності передбачено Конституцією України. 

Обов'язковою умовою здійснення всіх видів підприємницької діяльності є державна реєстрація суб’єкта господарювання, яка проводиться шляхом внесення інформації до єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців та підтверджується свідоцтвом про реєстрацію. 

Мета державної реєстрації - облік, накопичення, контроль відомостей про суб’єкта підприємницької діяльності. 

Державна реєстрація засвідчує факт створення або припинення юридичної особи, набуття чи позбавлення статусу фізичної особи – підприємця (далі – ФОП).

Увага! ФОП має право займатися бізнесом тільки за тими видами економічної діяльності (КВЕД), які зазначені в його реєстраційних документах.

КВЕД – це класифікатор видів економічної діяльності, який можна переглянути на сайті Держкомстату.

Перед тим як зареєструвати ФОП, треба  обрати вид діяльності, для цього проаналізуйте:

-чим плануєте займатись; 

-від якої сфери будете отримувати основний дохід; 

-які додаткові послуги будете надавати;

-ринок збуту; 

-чи дозволений такий вид діяльності для ФОП.

Для державної реєстрації фізичної особи – підприємця необхідно звернутися до  Центру  надання  адміністративних послуг виконавчих комітетів міських рад та районних державних адміністрацій (далі - ЦНАП) особисто або через уповноважену особу, а також можна надіслати  необхідні документи по пошті з описом вкладеного у конверт. У разі подання заяви  про державну реєстрацію  поштовим відправленням, справжність підпису засвідчується нотаріально. 

Якщо документи подаються  у паперовій формі, заявник пред’являє паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу, а якщо документи  подаються представником, додатково подається примірник  оригіналу або нотаріально  засвідчена копія документа, що  засвідчує його повноваження (крім випадку, якщо  відомості про повноваження цього представника  містяться в ЄДР).

На сьогодні реалізована можливість   реєстрації ФОП в електронному вигляді, - з цією метою  потрібно зайти  на Реєстраційний портал Міністерства юстиції України «Дія» та дотримуватись зазначених там інструкцій. Скористатись такою послугою можна  за умови підписання заявником заяви з використанням засобів  електронної ідентифікації.

Для державної реєстрації  підприємцем громадянину необхідно  подати:

- заяву про  державну реєстрацію фізичної особи підприємцем (згідно з формою 1, затвердженою наказом Міністерства юстиції України від 18.11.2016 №3268/5); 

- паспорт, реєстраційний номер облікової картки платника податку; 

- у разі державної реєстрації ФО, яка самостійно або з членами сім’ї створює  сімейне фермерське господарства - договір  (декларація) про створення сімейного фермерського господарства;

- у заяві за бажанням зазначаються відомості про  обрання системи оподаткування (групи платника ЄП) та про бажання зареєструватись платником податку на додану вартість;

- для фізичної особи, яка досягла 16-річчя і має бажання займатися  підприємницькою діяльністю, але не має повної цивільної дієздатності -  нотаріально засвідчена письмова згода батьків (усиновлювачів), піклувальника чи органу опіки або піклування.  

Державна реєстрація суб’єкта господарювання - обов'язкова умова здійснення всіх видів підприємницької діяльності, тому фахівцями ГУ ДПС у Київській області під час проведення контрольно-перевірочних заходів досліджуються питання здійснення офіційної реєстрації СГ, дотримання роботодавцями трудового законодавства під час використання найманої праці та використання зареєстрованих РРО/ПРРО при проведенні розрахункових операцій.

Залишаємось на зв’язку:
Комунікаційна платформа:
kyivobl.ikc@tax.gov.ua 
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області
https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast