Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок сплати ПДФО з доходів, одержаних ФО від надання земельної ділянки в оренду іншій ФО, яка не є самозайнятою особою

, опубліковано 12 березня 2024 о 15:45

Головне управління ДПС у Київській області нагадує,   що відповідно до п.п. 164.2.5 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування).

Згідно з п.п. 170.1.1 п. 170.1 ст. 170 ПКУ, податковим агентом платника податку – орендодавця щодо його доходу від надання в оренду (емфітевзис) земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю є орендар.

При цьому об’єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу, встановлена законодавством з питань оренди землі.

Статтею 21 Закону України від 06.10.1998 №161-ХІV «Про оренду землі» встановлено, що розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до ПКУ). 

Доходи, отримані від надання земельної ділянки в оренду оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування (виплати) за ставкою, визначеною п.167.1 ст. 167 ПКУ - п.п.170.1.4 п.170.1 ст.170 ПКУ. 

Тобто, якщо орендар є суб’єктом господарювання – тобто, є юридичною особою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом), або є самозайнятою особою, представництвом нерезидента - юридичної особи, інвестором, - то такий орендар є податковим агентом по відношенню до фізичної особи - власника земельної ділянки і як податковий агент, він зобов'язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність контролюючим органам та нести відповідальність за порушення норм законодавства.

Відповідно до п.п.170.1.5 п. 170.1 ст.170 ПКУ, якщо орендар є фізичною особою, яка не є самозайнятою особою, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку – орендодавець.

Такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок на доходи фізичних осіб (18 % від доходу) та військовий збір (1,5 % від доходу) до бюджету протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу.

Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та військового збору за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи. 

Річна податкова декларація про майновий стан і доходи подається до 01 травня року, наступного за звітним, до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків

Залишаємось на зв’язку:
Комунікаційна платформа:
kyivobl.ikc@tax.gov.ua
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області
https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast