Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Офіційно оформлені трудові відносини забезпечують соціальні гарантії від держави

, опубліковано 18 березня 2024 о 15:19

Головне управління ДПС у Київській області нагадує громадянам, що детінізація трудових відносин сприяє забезпеченню гідних умов праці та економічному зростанню країни. Працюючи без належного офіційного оформлення, громадяни ризикують втратити право на  майбутню пенсію чи на її частину, оскільки при обчисленні пенсії враховується розмір заробітної плати, а для призначення пенсії за віком необхідно мати визначений законодавством страховий стаж. 

Серед переваг офіційного працевлаштування - економічні та соціальні гарантії: заробітна плата офіційно працевлаштованого працівника не може бути меншою від мінімальної (ст. 95 КЗпП), строки виплата заробітної плати не рідше двох разів на місяць, розмір заробітної плати за першу половину місяця повинна бути не менше оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника; заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до початку відпустки (ст. 115 КЗпП); право на оплату лікарняного; право на достроковий вихід на пенсію через шкідливі умови праці; право на скорочений робочий день, тиждень через шкідливі умови праці; право не працювати у вихідний і святковий день; право не залучатися до понаднормових робіт без бажання працівника; право на допомогу в зв’язку з безробіттям; право на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві й професійних захворювань, гарантований захист від незаконного звільнення та інші. 

Шановні громадяни, пам’ятайте, що соціальний захист працівника в період перебування у трудових відносинах та його майбутнє пенсійне забезпечення залежать, в першу чергу, від свідомої громадянської позиції самих працюючих, – вимагайте від роботодавців офіційного оформлення трудових відносин та виплати задекларованої заробітної плати!

Залишаємось на зв’язку:
Комунікаційна платформа:
kyivobl.ikc@tax.gov.ua
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області
https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast