Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Неофіційні трудові відносини позбавляють права на отримання державних соціальних гарантій

, опубліковано 24 травня 2024 о 15:46

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що соціальний захист та пенсійне забезпечення  громадян залежать, перш за все, від свідомої громадянської позиції самих працюючих.

Право на державні соціальні гарантії мають лише громадяни, які отримували  офіційно нараховану заробітну плату, з якої сплачено податки, збори  та єдиний соціальний внесок.

Єдиний соціальний внесок. – це збір на загальнообов’язкове державне страхування, який впливає на розмір пенсійного забезпечення та наявність соціальних виплат.

Саме періоди роботи, за які сплачено єдиний соціальний внесок у розмірі, не менше мінімального, зараховуються до страхового стажу, який дає право на виплати з державних страхових фондів.  

З 01 січня 2024 року  право на призначення пенсії за віком  після досягнення віку 60 років  мають особи за наявності  страхового стажу не менше 31 року. Цей вік щороку збільшуватиметься до досягнення страхового стажу не менше 35 років у 2028 році та в подальших роках.    

Якщо з найманим працівником трудові відносини не оформляються, або ж оформляються, але ставляться позначки про неповний робочий день і виплачується зарплата менше мінімального розміру, то це призводить до  незараховування виробничого та  страхового стажу взагалі, або частково. У майбутніх  пенсіонерів втрачається право на призначення гідних пенсій, а у нинішніх - права на здійснення  перерахунків вже призначених пенсій.

Кожен працюючий громадянин  має звернути увагу на оформлення трудових відносин з роботодавцем та вимагати офіційного  їх оформлення, згідно з нормами  трудового законодавства, адже неофіційні трудові відносини приносять економічні вигоди лише роботодавцям, надаючи їм змогу уникнути витрат на сплату до бюджетів податків та внесків, проте найманим працівникам вони завдають невиправної шкоди, відбирають у них право на отримання державних соціальних гарантій.

Залишаємось на зв’язку:
Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області
https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblas