Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Своєчасна сплата ЄСВ – це захищені соціальні гарантії для кожного

, опубліковано 25 липня 2024 о 16:19

Головне управління ДПС у Київській області наголошує на важливості своєчасної сплати єдиного соціального внеску та нагадує, що своєчасна сплата ЄСВ – це не лише виконаний обов’язок перед державою, але і надійні та захищені соціальні гарантії для громадян. 

Період, за який наявна заборгованість з єдиного внеску, не буде зарахованим до страхового стажу до повного погашення боргу.

Нагадуємо, що громадяни мають право на отримання пенсій та соцвиплат із солідарної системи, зокрема, за наявності необхідного страхового стажу. Стаж обчислюється за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Періоди, за які в реєстрі відсутні дані про сплату ЄСВ, не враховуються, наймані працівники – застраховані особи втрачають страховий стаж для призначення пенсії  та їм не враховується зарплата за ці періоди. 

Крім того, такі працівники не отримують належної компенсації втраченого заробітку у зв’язку зі страховим випадком (у разі тимчасової втрати працездатності, нещасного випадку на виробництві, втрати роботи). 

Нарахування та сплати ЄСВ регулюється Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 №2464-VI та Інструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженою наказом Мінфіну від 20.04.2015 р.  № 449. 

Відповідно до Закону №2464, ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. 

За наявності у платника зобов’язань зі сплати ЄСВ та одночасно зобов’язань по сплаті податків та інших обов’язкових платежів, передбачених законом, або зобов’язань перед іншими кредиторами – сплата ЄСВ виконується в першу чергу, крім зобов’язань з виплати зарплати.

За несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ до платників, застосовуються фінансові санкції (штрафи та пеня) згідно з частинами 10, 11 статті 25 Закону 2464: за порушення терміну його сплати платнику нараховується штраф у розмірі 20% своєчасно несплачених сум  - п. 2 ч. 11 ст. 25 Закону № 2464  та

нараховується пеня 0,1% суми недоплати за кожний день прострочення платежу. Нарахування пені розпочинається з першого календарного дня, що настає за днем закінчення строку внесення відповідного платежу, до дня його фактичної сплати (перерахування) включно.

Строк давності не застосовується при нарахуванні, застосуванні та стягненні сум штрафів з ЄСВ - п. 13 розд. VII Інструкції № 449. 

Відповідно до норм чинного законодавства, при наявності у платника заборгованості на кінець календарного місяця понад 10 грн, боржнику надсилається вимога про сплату боргу (недоїмки), яка є виконавчим документом. 

Залишаємось на зв’язку:
Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області
https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast