Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Київській області від 09.12.2016 №2983/10/10-36-12-02-19

опубліковано 23 грудня 2016 о 10:27

Головне управління Державної фіскальної служби у Київській області на виконання листа Державної фіскальної служби України від 06.16.2016   № 39023/7/99-99-15-03-02-17 «Про надання відповіді» розглянуло лист ТОВ та за результатами розгляду, з урахуванням вимог ст.52 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Податковий кодекс), ГУ ДФС у Київській області в межах своєї компетенції повідомляє наступне.

Порядок пропорційного віднесення сум податку до податкового кредиту передбачено ст. 199 Податкового Кодексу.

Так відповідно до  п. 199.1. ст.199 Податкового Кодексу у разі якщо придбані та/або виготовлені товари/послуги, необоротні активи частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково - ні, платник податку зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до пункту 189.1 статті 189 Податковий Кодексу, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати зведену податкову накладну в Єдиному реєстрі податкових накладних на загальну суму частки сплаченого (нарахованого) податку під час їх придбання або виготовлення, яка відповідає частці використання таких товарів/послуг, необоротних активів в неоподатковуваних операціях.

Пунктом 199.2. ст. 199 Податкового Кодексу  передбачена частка використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях визначається у відсотках як відношення обсягів з постачання оподатковуваних операцій (без урахування сум податку) за попередній календарний рік до сукупних обсягів постачання оподатковуваних та неоподатковуваних операцій (без урахування сум податку) за цей же попередній календарний рік. Визначена у процентах величина застосовується протягом поточного календарного року.

Згідно з п. 199.3 ст. 199 Податкового Кодексу платники податку, у яких протягом попереднього календарного року були відсутні неоподатковувані операції, а такі неоподатковувані операції почали здійснюватися у звітному періоді, а також новостворені платники податку проводять у поточному календарному році розрахунок частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях на підставі розрахунку, визначеного за фактичними даними обсягів з постачання оподатковуваних та неоподатковуваних операцій першого звітного податкового періоду, в якому задекларовані такі операції

Розрахунок частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях подається до контролюючого органу одночасно з податковою декларацією звітного податкового періоду, в якому задекларовані такі оподатковувані та неоподатковувані операції.

Відповідно до п 199.4. ст. 199 Податкового Кодексу платник податку за підсумками календарного року здійснює перерахунок частки використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних операціях виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій.

Дані правила  не застосовуються в разі проведення операцій, передбачених п.п. 196.1.7 п. 196.1 ст. 196 Податкового  Кодексу, що визначено  п. 199.6 ст. 199 Податкового  Кодексу.

При цьому слід зазначити, щодо отримання більш детальної відповіді про яке йде мова можлива лише після ознайомлення з первинними документами, що дозволить ідентифікувати предмет запиту.

 

 

Перший заступник  начальника 

ГУ ДФС у Київській області                                                 О.П. Фоменко