Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Київській області від 17.03.2017 №1353/10/10-36-12-01-20

опубліковано 23 березня 2017 о 14:55

Головне управління ДФС у Київській області (далі – ГУ ДФС) розглянуло лист Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку щодо оподаткування податком на прибуток підприємств передачі земельної ділянки, яка знаходиться під будинком, від забудовника до об’єднання співвласників багатоквартирного будинку згідно з договором дарування, та керуючись ст. 52 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами і доповненнями (далі – Кодекс), повідомляє.

Згідно з абзацом першим п. 133.4 ст. 133 Кодексу, не є платниками податку на прибуток неприбуткові підприємства, установи та організації у порядку та на умовах, встановлених п. 133.4 ст. 133 Кодексу.

Підпунктом 133.4.1 п. 133.4 ст. 133 Кодексу встановлено, що неприбутковим підприємством, установою та організацією є підприємство, установа та організація (далі – неприбуткова організація), що одночасно відповідає таким вимогам:

утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;

установчі документи якої (або установчі документи організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов'язаних з ними осіб. Для цілей цього абзацу не вважається розподілом отриманих доходів (прибутків) фінансування видатків, визначених п.п. 133.4.2 п. 133.4 ст. 133 Кодексу;

установчі документи якої (або установчі документи організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення). Положення цього абзацу не поширюється на об'єднання та асоціації об'єднань співвласників багатоквартирних будинків;

внесена контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Обов'язковою умовою для неприбуткових організацій є використання своих доходів (прибутків) виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами (п.п. 133.4.2 п. 133.4 ст. 133 Кодексу).

Відповідно до п.п. 133.4.6 п. 133.4 ст. 133 Кодексу до неприбуткових організацій, що відповідають вимогам п. 133.4 ст. 133 і не є платниками податку на прибуток, зокрема, можуть бути віднесені об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі – об’єднання).

Правове регулювання діяльності об’єднань визначено Законом України від 29 листопада 2001 року № 2866-III «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» із змінами і доповненнями (далі – Закон № 2866).

Відповідно до абзацу третього ст. 1 Закону № 2866 об’єднання – юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Згідно із частиною сьомою ст. 4 Закону № 2866 об'єднання є неприбутковою організацією і не має на меті одержання прибутку для його розподілу між співвласниками.

Майно об'єднання утворюється з:

майна, переданого йому співвласниками у власність;

одержаних доходів;

іншого майна, набутого на підставах, не заборонених законом (частина дев’ята ст. 4 Закону № 2866).

Відповідно до частини першої ст. 42 Земельного кодексу України від
25 жовтня 2001 року № 2768-ІІІ із змінами і доповненнями (далі – Земельний кодекс) земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території державної або комунальної власності, надаються в постійне користування підприємствам, установам і організаціям, які здійснюють управління цими будинками.

Земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкова територія, що перебувають у спільній сумісній власності власників квартир та нежитлових приміщень у будинку, передаються безоплатно у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (частина друга ст. 42 Земельного кодексу).

У разі знищення (руйнування) багатоквартирного будинку майнові права на земельну ділянку, на якій розташовано такий будинок, а також належні до нього будівлі, споруди та прибудинкова територія, зберігаються за співвласниками багатоквартирного будинку (частина п’ята ст. 42 Земельного кодексу).

Згідно з частиною другою ст. 382 Цивільного кодексу України від
16 січня 2003 року  № 435-IV із змінами і доповненнями усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав.

Отже, враховуючи, що Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку внесено контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій, порядок ведення якого затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року № 440, передача від забудовника земельної ділянки, яка знаходиться під будинком, не підлягає для Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку оподаткуванню податком на прибуток за умови дотримання ним вимог, визначених п. 133.4 ст. 133 Кодексу.

 

Перший заступник начальника                                                 О.П. Фоменко