Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ПРО ДЕКЛАРУВАННЯ ДОХОДІВ НА «ГАРЯЧІЙ ЛІНІЇ» В БОРИСПОЛІ.

опубліковано 22 лютого 2021 о 08:45

Нещодавно в Бориспільській ДПІ ГУ ДПС у Київській області відбулася «гаряча лінія» за участі в. о. начальника ДПІ Сосніцької Вікторії. Платників цікавили питання декларування доходів, отриманих в 2020 році.

Так, платникам було роз’яснено, що за результатами 2020 року громадяни, які отримали доходи, з яких не було сплачено податок на доходи фізичних осіб, обов’язково подають до податкового органу за своїм місцезнаходженням декларацію про майновий стан і доходи, затверджену наказом Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859» із змінами та доповненнями.

Для розрахунку оподатковуваного доходу з декларацією подаються наступні додатки:

● податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих від операцій з інвестиційними активами (додаток Ф1);

● податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих самозайнятою особою) (додаток Ф2);

● суми  податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб,  у зв’язку з використанням права на податкову знижку (додаток Ф3).

Було наголошено, що фізична особа - платник податку подає податкову декларацію про майновий стан і доходи  за  звітний  період до контролюючого органу за своєю податковою адресою.

Якщо платник податку проживає не за місцем реєстрації (прописки) – декларація подається до контролюючого органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.

У разі, якщо фізична особа знята з реєстрації за однією адресою, але ще не зареєстрована за іншою – декларація подається до податкового органу за попередньою податковою адресою.

Сосніцька Вікторія нагадала, що податковою адресою платника податків - фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі. Крім того, декларацію можна надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення - не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації, і звичайно подати до контролюючого органу особисто або уповноваженою на це особою.

Також, громадяни мають можливість подати деклараціюпро майновий стан і доходи не відвідуючи податкову службу, а скориставшись електронним сервісом ДПС – Е-кабінетом.https://cabinet.tax.gov.ua/. 

 На всі питання було надано ґрунтовні відповіді.

                                                         Бориспільська ДПІ