Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку "гаряча лінія" в Фастівській ДПІ

опубліковано 23 лютого 2021 о 13:01

Нещодавно в Фастівській ДПІ Головного управління ДПС у  Київській області  відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Актуальні питання у сфері застосування програмних РРО». На запитання відповідав заступник начальника Фастівської ДПІ Головного управління ДПС у  Київській області  Роман  Демченко.

Пропонуємо вашій увазі найцікавіші запитання та відповіді на них, а саме:

Питання 1: Що таке програмний РРО?

Відповідь:  Програмний реєстратор розрахункових операцій - програмний, програмно-апаратний або програмно-технічний комплекс у вигляді технологічного та/або програмного рішення, що використовується на будь-якому пристрої та в якому фіскальні функції реалізовані через фіскальний сервер контролюючого органу і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з приймання готівки для подальшого переказу.

Питання 2:  Чи необхідно застосовувати РРО при торгівлі на ринку?

Відповідь: Відповідно до законодавчих новацій, платники єдиного податку, що належать до 1 групи РРО у своїй діяльності не застосовують.

Фізична особа-підприємець, яка здійснює роздрібний продаж товарів в магазинах та об’єктах ресторанного господарства, які розташовані на території ринку, не може бути платником єдиного податку першої групи, та відповідно зобов’язана застосувати РРО в залежності від обраної системи оподаткування та виду здійснюваної діяльності.

Питання 3: Підкажіть будь ласка, яким є  граничний обсяг доходів, який дозволяє фізичним особам – підприємцям не застосовувати РРО/ПРРО?

Відповідь: Граничний обсяг доходів, який дозволяє фізичним особам – підприємцям не застосовувати РРО/ПРРО протягом 2021 року – 1 320 000 грн (встановлюється, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати (МЗП), встановленої на 1 січня звітного року і у 2021 році такий граничний дохід не повинен перевищувати 220 МЗП).

Крім того РРО/ПРРО не застосовуються ФОП – платниками єдиного податку, які перебувають на першій групі спрощеної системи оподаткування. Такі платники єдиного податку обмежені видами діяльності, які може здійснювати ФОП (п.п. 1 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України).

Питання 4: З якого часу реєстратори розрахункових операцій стануть обов’язковими для всіх?

Відповідь: Всі платники єдиного податку другої – четвертої груп повинні застосовувати РРО з 1 січня 2021 року.  Платники єдиного податку  І групи  мають можливість через смартфон чи планшет проводити готівкові розрахунки, однак використання РРО для 1 групи не є обов’язковим.

Фастівська ДПІ