Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Детінізація зайнятості - тема «гарячої лінії» на Білоцерківщині

опубліковано 13 квітня 2021 о 10:12

Нещодавно начальниця Білоцерківського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Київській області Оксана Чустіль відповідала на запитання платників щодо використання незадекларованої найманої праці.

Надаємо відповіді на декілька із них, які найбільш цікавили дозвонювачів:

Питання: Які суми штрафів за порушення трудового законодавства діють на сьогодні?

Відповідь: Роботодавці несуть відповідальність у вигляді штрафу, згідно зі ст. 265 КЗпП. Порядок накладення таких штрафів затверджено постановою Кабміну від 17.07.2013 № 509.

Для розрахунку суми штрафу застосовується розмір мінімальної зарплати, встановлений на момент виявлення порушення. 

Отже, з 01 січня 2021 року розмір штрафів становить:

-          За допуск працівника до роботи без трудового договору (контракту), виплата заробітної плати без нарахування та сплати ЄСВ та податків, оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час – 10 мінімальних зарплат - за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення - 60 000 грн., попередження - до юридичних осіб та ФОП, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої - третьої груп; 30 мінімальних зарплат -за повторне протягом двох років порушення - 180 000 грн;

-          Недопущення до проведення перевірки з питань виявлення вищезазначених порушень або створення перешкод у її проведенні – у шістнадцятикратному розмірі мінзарплати - 96000 грн;

-          Порушення строків виплати зарплати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі – 3 мінімальні зарплати - 18000 грн та інш.

Питання: Скільки триває фактична перевірка виявлення неоформлених працівників та чи попереджають платника про намір її проведення податковою службою?

Відповідь: Перевірка, а саме фактична, здійснюється без попередження платника податків (особи). Триває вона переважно 10 днів, протягом яких перевіряючі у режимі роботи підприємства мають право здійснювати фактичну перевірку законності трудових відносин роботодавця і найманих працівників. За необхідності працівники органів податкової служби мають право продовжити перевірку

Питання: За якою адресою — юридичною чи фактичною, органи податкової служби можуть проводити перевірки щодо наявності неоформлених працівників?

Відповідь: Виїзна перевірка може проводиться за адресою реєстрації платників, а також за іншими адресами, які за інформацією органів податкової служби можуть бути пов’язані з об’єктами оподаткування таких платників. Інформація щодо адрес, відмінних від юридичної та фактичної, щодо яких також можлива перевірка, може міститись у наявних у контролерів документах. Це можуть бути, зокрема, форма № 20-ОПП щодо об’єктів оподаткування, адреси розташування точок здійснення діяльності, зазначених у ліцензіях, запити, скарги,  інші письмові документи, інформація з реєстрів та автоматизованих інформаційних систем органів податкової служби, до перегляду яких мають доступ перевіряючі.