Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Декларування доходів громадян на часі – «гаряча лінія» в Переяславі

опубліковано 16 квітня 2021 о 15:30

Нещодавно у  Переяславcькій ДПІ ГУ ДПС у Київській області  відбулася  «гаряча лінія» за участі  начальниці   Переяславської   ДПІ Олесі ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ.  Платників цікавили питання щодо  заповнення декларації  про майновий стан і доходи, доходи, які підлягають/не підлягають декларуванню та подача декларації в електронному вигляді.

Нижче наводимо питання платників податків та відповіді на них.

Питання. У яких випадках фізичні особи зобов’язані подати річну декларацію?

Обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає при отриманні: - доходів не від податкових агентів, тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи. До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим громадянам; успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір; - доходів від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься, зокрема, дохід у вигляді  основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо сума боргу, у розрахунку на рік, перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року; - інвестиційних доходів; - іноземного доходу; - та в інших передбачених Кодексом випадках. 

Питання. Коли не подається декларація про доходи?

Обов’язок фізичної особи-платника податку на доходи фізичної особи щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник отримував доходи: - від податкових агентів, які не включаються до загального оподатковуваного доходу; - виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого доходу; - від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений  ПДФО та військовий збір; - у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та з яких сплачено податок.

Питання. Які документи, крім податкової декларації про майновий стан і доходи, має подати ФО – платник ПДФО до контролюючого органу щоб скористатись правом на нарахування податкової знижки, щодо суми коштів, сплачених за навчання?

 Фізична особа – платник податку на доходи фізичних осіб, яка має право скористатися податковою знижкою щодо суми коштів, сплачених за навчання зобов’язана подати до контролюючого органу разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи копії платіжних та розрахункових документів, зокрема, квитанції, фіскальні чеки, прибуткові касові ордери, що ідентифікують надавача послуг і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх отримувача), а також копію договору з навчальним закладом, в якому обов’язково повинно бути відображено заклад освіти – надавача послуг і здобувача освіти – отримувача послуг, вартість таких послуг і строк оплати за такі послуги; довідку про отримані у звітному році доходи; документи, які підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобуття дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення), тощо.

Питання. Термін повернення ПДФО платнику податку внаслідок застосування права на податкову знижку?

Сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Питання. Які строки подання декларації та сплати нарахованих податків і зборів?

Фізичні особи не підприємці, подають декларацію про отримані доходи дo 1 травня 2021 року. А декларацію на отримання податкової знижки, громадяни подають – до 31 грудня 2021 року включно. Сплатити податкове зобов’язання – до 1 серпня 2021 року.

Переяславська ДПІ ГУ ДПС у Київській області