Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про новації податкового законодавства та декларування доходів громадян-2021 під час «гарячої лінії»

опубліковано 28 квітня 2021 о 14:58

На запитання платників податків під час телефонного зв'язку «гаряча лінія» відповідала начальник Бородянської ДПІ Головного управління ДПС у Київської області Юлія Титенко.

Куди потрібно подавати декларацію?                                          

Декларацію про майновий стан і доходи треба подавати за місцем  своєї податкової адреси.

Якщо  протягом 2020 року відбувся  продаж двох автомобілів, чи потрібно сплачувати податки ?

Дохід, отриманий від продажу протягом звітного року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля , мотоцикла, чи мопеда, не підлягає оподаткуванню податком на доходи з фізичних осіб , другий об’єкт – оподатковується за ставкою 5 відсотків, а третій і наступні легкові автомобілі – за ставкою 18 відсотків.

Крім того, з доходу, отриманого від продажу другого та наступних легкового автомобіля чи мотоцикла, або мопеда, необхідно сплатити військовий збір за ставкою 1,5 відсотки. 

Які граничні строки подання декларацій?

Громадяни, які відповідно до Податкового кодексу України зобов’язані подати податкову декларацію, і особи, які проводять незалежну професійну діяльність, подають декларацію до 1 травня року, що настає за звітним, тобто до 30.04.2021 включно.

З метою реалізації права на податкову знижку громадяни мають право подати декларацію до 31.12.2021 включно.

За якою формою подавати Довідку про доходи для отримання податкової знижки?

Платник податку зобов’язаний пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням права на отримання податкової знижки, та підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації. Одним із таких документів є довідка про доходи. Враховуючи те, що затвердженої форми довідки про доходи, яку повинні надавати податкові агенти на вимогу платника податків, нормами чинного законодавства не передбачено, то довідка надається у довільній формі, в якій, крім загальної інформації про фізичну особу (П. І. Б, реєстраційний номер облікової картки, період роботи), зазначається обов’язково наступна інформація: сума нарахованого оподатковуваного доходу (помісячно та загальною сумою); розмір та сума податкової соціальної пільги; сума нарахованого та утриманого податку на доходи фізичних осі

Чи можна скористатись правом на податкову знижку не заходячи в податкову?

Так, в даний час якраз триває кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2020 року, для зручності платників та спрощення процедури декларування доходів громадянами, на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, і для використання права на податкову знижку.

У яких випадках у громадян виникає обов’язок подати Податкову декларацію про майновий стан і доходи?

Обов’язок подати податкову декларацію про майновий стан і доходи виникає у громадян, які протягом 2020 року отримували:

 - доходи від особи, яка не є податковим агентом (у т.ч. від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, надання платних послуг тощо);

 - доходи, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування;

 - іноземні доходи;

 - спадщину чи подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступенів споріднення;

 - в інших випадках, передбачених законодавством.

Крім того, суб’єкти господарювання отримали відповіді щодо ключових новацій законів «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг».