Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На «гарячій лінії» в Переяславі - про єдиний податок для ФОПів

опубліковано 14 травня 2021 о 13:20

У  Переяславській ДПІ ГУ ДПС у Київській області нещодавно відбулася  «гаряча лінія» за участі заступник начальника   Переяславської  ДПІ Наталії ВЄДЕРНИКОВОЇ.  Платників цікавили питання про спрощену систему оподаткування, зокрема, чи змінилася форма декларації платника єдиного податку 3 групи, як нараховується єдиний податок та особливості сплати та нарахування єдиного податку ФОПів 1 групи.

Наводимо питання, що цікавили платників податків :

Питання. Чи є зміни в звітності для фізосіб – єдинників?

Мінфін затвердив нову форму декларації з єдиного податку для фізосіб-«єдинників». Зокрема, її доповнено новим додатком для відображення відомостей про нарахований дохід застрахованої особи та суми нарахованого ЄСВ. Подавати нові форми потрібно буде за звітні періоди 2021 року.Подавати вперше їх потрібно буде за податкові звітні періоди 2021 року.

Нагадаємо, що нова редакція форм з'явилася у зв’язку з введенням з 2021 року єдиної звітності з єдиного податку та ЄСВ. Зокрема, у формі декларацій платника єдиного податку - ФОП з'явився окремий Додаток 1 "Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску".

 

Питання. Чи змінився з 1 січня 2021 року порядок ведення обліку доходів і витрат для фізичних осіб – підприємців ?

- фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками ПДВ, матимуть право вести облік у довільній формі як у паперовому так і в електронному вигляді шляхом помісячного відображення отриманих доходів;

-  фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку третьої групи, які є платниками ПДВ, зможуть вести облік у довільній формі як у паперовому так і в електронному вигляді шляхом помісячного відображення доходів та витрат.

Питання. Чи має право ФОП-«єдин­ник» другої групи здійснювати роздрібний продаж пива, сидру, пері (без додання спирту)?

Так, ФОП-«єдин­ник» другої групи має право здійснювати роздрібний продаж пива, сидру, пері (без додання спирту) за наявності ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та за умови дотримання вимог застосування спрощеної системи оподаткування, передбачених ПКУ.

 

Питання. Як оподатковуються доходи ФОП-«єдин­ника» у разі надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами?

У разі отримання ФОП-«єдин­ником» коштів від надання послуг за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами у Книзі обліку доходів відображається вся сума, яка надійшла на поточний рахунок платника податку та/або яку отримано готівкою. При заповненні податкової декларації платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця до доходу включається сума отриманої винагороди повіреного (агента).

На всі питання було надано ґрунтовні відповіді.

Переяслав-Хмельницька ДПІ ГУ ДПС у Київській області