Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Спрощена система оподаткування для ФОП на «гарячій лінії» в Переяславі

опубліковано 09 червня 2021 о 13:37

У  Переяславській ДПІ ГУ ДПС у Київській області нещодавно відбулася  «гаряча лінія» за участі заступник начальника   Переяславської  ДПІ Наталії ВЄДЕРНИКОВОЇ.  Платників цікавили питання про спрощену систему оподаткування, зокрема, чи змінилася форма декларації платника єдиного податку 3 групи, як нараховується єдиний податок та особливості сплати та нарахування єдиного соціального внеску ФОПів 1 групи.

Надаємо основні питання, що цікавили платників податків :

Питання. Коли подавати звітність?

І та ІІ групи

Звітний період — календарний рік. Податкова декларація подається протягом 60 календарних днів, що настають за  останнім календарним днем  звітного (податкового) року.

ІІІ група

Звітний період — календарний квартал. Податкова декларація подається протягом 40 календарних днів, що настають за  останнім календарним днем  звітного (податкового) кварталу (півріччя).

Питання. Скільки сплачувати?

Перша група

Ставка   ЄП встановлюється  до 10 % від розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Друга група

Ставка залежить від розміру мінімальної заробітної плати — до 20 % від встановленої законом на 1 січня  податкового (звітного) року мінімальної заробітної плати.

Третя група.

Встановлюється відсоткова ставка ЄП у розмірі:

3 % доходу — у разі сплати податку на додану вартість;

5 % доходу — у разі включення ПДВ до складу єдиного податку.

Для ФОП, які здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, ставка ЄП встановлюється у розмірі 5 %.

Питання. Коли сплачувати?

Перша та друга групи

Не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця авансом (наприклад, за січень у січні). Якщо останній термін випадає на святковий або вихідний день, сплатити потрібно в останній будній день напередодні. Платники   можуть здійснити сплату  ЄП  авансовими внесками  за весь податковий (звітний) період  (квартал, рік), але не більше як до кінця  поточного звітного року.

Третя група

Протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал.

Питання. Куди платити?

Сплата ЄП платниками першої — третьої груп здійснюється за місцем податкової адреси за новими бюджетними рахунками.

Звертаємо увагу, що платники ЄП першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати ЄП протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Київській області у мережі Facebook за посиланням www.facebook.com/tax.kyiv.oblast.

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» https://t.me/infoTAXbot .

Підписатись на телеграм-канал ДПС https://t.me/tax_gov_ua

 Переяславська ДПІ ГУ ДПС у Київській області