Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Отримання податкової знижки на іпотечний кредит за умовами молодіжного кредитування

опубліковано 16 червня 2021 о 13:51

Бориспільська ДПІ ГУ ДПС у Київській області інформує, що податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання, - це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку - резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Кодексом.

Перелік витрат, за якими платник має право на застосування податкової знижки визначено у п. 166.3 ст. 166 Кодексу. Зокрема, до такого переліку належить сума процентів, сплачених платником за користування іпотечним житловим кредитом, що визначається відповідно до ст.. 175 ПКУ.

В зв’язку з цим, у платників податків, що створили нещодавно сім`ї та бажають придбати житло, виникають питання щодо податкової знижки щодо іпотечного кредитування на житло по Державній програмі – «доступне житло».

Проблема забезпечення молоді житлом залишається однією з найбільш актуальних для України і саме тому уряд створює законодавче підґрунтя для забезпечення власним житлом молодих родин по всій країні на значно більш вигідних умовах, ніж ті, що пропонують банківські установи. Дію Державної програми забезпечення молоді житлом продовжено до 2023 року.

Слід зауважити, що платник податку – резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику в національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року (п. 175.1 ст. 175 ПКУ). Тобто, повернення податку на доходи фізичних осіб може здійснюватися лише в межах сум, які фактично надійшли до бюджету від конкретного платника податку у звітному році.

Тобто, якщо умовами молодіжного житлового кредиту передбачено повну або часткову компенсацію за рахунок бюджетних коштів відсотків за таким кредитом, то претендувати на податкову знижку одержувач такого молодіжного кредиту може тільки в частині особисто сплачених ним процентів, але при дотриманні інших умов, виконання яких є обов’язковим для отримання права на податкову знижку. При повній компенсації процентів за кредитом за рахунок бюджетних коштів платник податку не має законодавчих підстав на податкову знижку за таким кредитним договором.

Бориспільська ДПІ ГУ ДПС у Київській області