Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Об’єкт незавершеного будівництва – чи підлягає обкладанню податком на нерухоме майно

опубліковано 16 червня 2021 о 13:52

Наразі платники податків - фізичні особи масово отримують податкові повідомлення - рішення щодо сплати податку на нерухоме майно. Одним із питань, яке виникає у громадян при сплаті даного податку – чи обкладається податком на нерухоме майно об’єкт незавершеного будівництва. 

Бориспільська ДПІ ГУ ДПС у Київській області повідомляє, що згідно з нормами Податкового кодексу України,  платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи. База оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно – документів на право власності.

            Права власності підлягають державній реєстрації, при цьому для об'єктів незавершеного будівництва передбачена окрема процедура державної реєстрації прав. Слід наголосити : коли незавершене будівництво стане завершеним, тобто виникне новостворений об’єкт нерухомості, доведеться пройти нову процедуру його реєстрації. 

У разі проведення державної реєстрації права власності на новостворений об'єкт нерухомого майна, щодо якого в Державному реєстрі речових прав відкрито розділ як на об'єкт незавершеного будівництва, відповідний розділ та реєстраційна справа щодо об'єкта незавершеного будівництва закриваються, реєстраційний номер такого об'єкта скасовується. Для новоствореного об'єкта нерухомого майна відкривається новий розділ у Державному реєстрі прав та формується нова реєстраційна справа, присвоюється новий реєстраційний номер такому об'єкту. Записи про речові права та їх обтяження щодо об'єкта незавершеного будівництва переносяться до розділу Державного реєстру прав, відкритого для новоствореного об'єкта.

Тобто, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Важливо розуміти, що згідно Закону України  №1952 « Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» об'єкт незавершеного будівництва не вважається об'єктом нерухомого майна.

Таким чином, якщо у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно зареєстровано право власності на об'єкт незавершеного будівництва з відкриттям розділу як на об'єкт незавершеного будівництва, то таке майно не є об'єктом оподаткування податком на нерухоме майно.  

Отже, можна зробити висновок, що обов’язок сплачувати цей податок виникне з дати набуття і оформлення права власності (зокрема, і реєстрації такого права) щодо новоствореного (готового) об’єкта нерухомого майна. 

 Бориспільська ДПІ ГУ ДПС у Київській області