Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про застосування програмних РРО йшлося під час проведення сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» в Бородянській ДПІ

опубліковано 19 липня 2021 о 15:25

Про "Новації податкового законодавства (Застосування РРО, ПРРО). Трудові відносини. Порядок оформлення найманих працівників на роботу" спілкувалися під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія», нещодавно проведеного в Бородянській ДПІ ГУ ДПС у Київській області. На питання, пов’язані із запровадженням програмних РРО відповідала начальник Бородянської ДПІ Юлія Титенко.

до уваги найактуальніші із запитань та відповіді на них:

1. Як отримати сертифікат для програмного РРО в Україні?

  •  Отримайте КЕП у ДПС (безкоштовно) за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/login або ж у будь-якого сертифікованого надавача електронних довірчих послуг;

  • Встановіть на будь-який гаджет чи комп'ютер програму чи застосунок для проведення фіскалізації;

  • Зареєструйте суб'єкт господарювання по формі № 20-ОПП;

  • Зареєструйте касу та касира(для цього потрібно подати заяву форми №1 ПРРО (J/F 1316602);

  • Введіть чи імпортуйте товари до ПРРО;

  • Створюйте чеки за звичним сценарієм роботи фіскального реєстратора (відкриття дня, друкування нульового чека і т.д.)

2. Як виглядає на практиці робота з програмним РРО?

Налаштувати передачу даних між системами можна самостійно, дотримуючись алгоритму, відеоогляд якого є на офіційному сайті ВебЧек. Звертаємо увагу, при налаштуванні обміну, обов'язкового потрібно вказати номер реєстратора та ЕЦП касира. 

3. Як відбувається фіскалізація чеків в кабінеті ДПС через ПРРО?

В програмі 1С чи BAS, в інтерфейсі касира продавець формує товарний чек, відповідно до позицій номенклатури та натискає “оплата”, вибираючи форму оплати (готівкову чи безготівкову);

Облікова система у вигляді сформованого електронного чека передає інформацію до ПРРО ВебЧек;

Програмний реєстратор, використовуючи ЕЦП касира підписує чек і відправляє для проведення операції фіскалізації на сервер ДПС;

Зареєстрований чек через ПРРО ВебЧек повертається в облікову систему для подальшого друку чи його відправки через будь-який мессенджер.

Відкриття зміни та її закриття також можна робити через облікову систему: друк нульового чека, формування X та Z звітів.

4. Які негативні наслідки для найманих працівників у випадку неофіційного працевлаштування?

Ухиляючись від оформлення трудових відносин з найманими працівниками, роботодавець позбавляє їх права на основну та додаткову відпустки, на оплату лікарняного, на дотримання встановленої законодавством норми тривалості робочого часу, на допомогу по безробіттю, на гарантії за колективним договором, на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та на пенсійне забезпечення. Усна домовленість жодним чином не фіксується юридично, роботодавець сплачує стільки, скільки вважає за потрібне, і доти, поки вважає за потрібне. Працівник не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу.

Бородянська ДПІ