Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Начальник Ірпінської ДПІ Лілія Суліма провела зустріч з представниками ГО «Підприємці Приірпіння», МП «Будрем» та фізичними особами – підприємцями з актуальних податкових питань

опубліковано 14 вересня 2021 о 14:37

Начальник Ірпінської ДПІ Головного управління ДПС у Київській області Лілія Суліма провела зустріч з головою ГО «Підприємці Приірпіння», заступником директора МП « БУДРЕМ» та ФОП-підприємцями з актуальних питань податкового законодавства.

Під час зустрічі були обговорені зміни в податковому законодавстві,  реєстрації , застосуванні РРО(ПРРО) та питання одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб.

Лілія Суліма доповіла, що 21 липня 2021 року набрав чинності Закон України від 15 червня 2021 року № 1539-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету», яким доповнено розділ XX Податкового Кодексу України новим підрозділом 9-4 «Особливості застосування одноразового (спеціального добровільного декларування активів фізичних осіб».

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування – це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки та збори та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 01.01.2021 року.

Лілія Суліма зауважила, що фізична особа, яка хоче скористатися таким декларуванням, має право добровільно подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію до ДПС України в електронному вигляді з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП). Проводиться дана кампанія з 01 вересня 2021 року до 01 вересня 2022 року та у вказаній декларації не потрібно вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

Крім того, вона звернула увагу, що подання декларації передбачає сплату збору в порядку, строки і розмірах, встановлених Податковим кодексом України. 

На завершення начальник Ірпінської ДПІ, розповіла і про гарантії з боку держави, які отримує громадянин, який скористається одноразовим декларуванням. Зокрема, такій особі держава гарантуватиме звільнення від відповідальності за порушення податкового та валютного законодавства, а також неможливість відкриття кримінальних проваджень та вчинення слідчих дій за активами, зазначеними в декларації чи відносно такої особи. Однак, щоб отримати зазначені державні гарантії обов’язковою умовою є сплата декларантом у повному обсязі суми збору за результатами поданої одноразової декларації .

Більш детально щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування активів можна ознайомитись за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya/.

Ірпінська ДПІ ГУ ДПС у Київській області.