Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як підключити та обрати касовий апарат на «гарячій лінії» в Переяславській ДПІ

опубліковано 25 січня 2022 о 08:07

Нещодавно в Переяславській ДПІ ГУ ДПС у Київській області відбулася «гаряча лінія» за участі начальниці ДПІ Олесі Хмельницької. Платників цікавили питання особливості обрання та застосування РРО/ПРРО в 2022 році.

Так, Олеся Хмельницька повідомила платників, що із 1 січня 2022 року всі фізичні особи-підприємці, які є платниками єдиного податку другої-четвертої груп, обов’язково повинні використовувати у своїй діяльності касові апарати – реєстратори розрахункових операцій (РРО) чи програмні реєстратори розрахункових операцій (ПРРО).

Процедура придбання касового апарата складається з кількох етапів  - пояснила Олеся Хмельницька. А саме:

-купівля касового апарата;

-укладення договору про сервісне обслуговування із авторизованим виробником (для РРО) чи ДПС (для ПРРО);

-отримання документу про право володіння РРО/ПРРО.

До податкової потрібно подати:

-заяву про реєстрацію РРО;

-копію паспорта;

-копію документа, який підтверджує купівлю-продаж РРО;

-копію договору із підприємством, що буде обслуговувати РРО;

-статутні документи підприємства.

 Після прийому документів у податковій підприємець отримує довідку про резервування РРО, із якою звертається до організації, що надала договір на встановлення програмного забезпечення щодо РРО .

Олеся Хмельницька пояснила, що є два види касових апаратів – програмні РРО та класичні РРО (які ми часто бачимо на касах у магазинах).

Програмний РРО – це така програма чи застосунок, що встановлюється на відповідний пристрій та вимагає безперебійного підключення до Wi-fi. Головною відмінністю від звичайного касового апарата є те, що він не друкує автоматично чеки.

Друк чека програмного РРО, згідно з законом, є необов’язковим.

Покупець за необхідності може зробити фото, запам’ятати чи записати код такого чека.

Підприємець на вимогу покупця може роздрукувати фіскальний чек на звичайному папері за допомогою принтера, однак він матиме досить незвичний вигляд.

Є ПРРО, які замість коду пропонують штрих-коди або QR-коди, але тоді підприємцеві точно необхідно придбати принтер чи сканер – для того, щоб їх друкувати.

Головною перевагою програмного РРО для підприємців є те, що він безкоштовний (бо розроблений податковою службою) та надійний.

Крім того, начальниця ДПІ пояснила платникам, які цікавилися, питання щодо отримання податкової знижки для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання. Вона пояснила, що це - документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених ПКУ.

Також, в світлі останніх змін, Олеся Хмельницька нагадала платникам щодо  одноразового (спеціального) добровільного декларування - що це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 року.

Переяславська ДПІ