Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Роз’яснювальна робота податківців Яготина продовжується у місцях діяльності місцевих підприємців

опубліковано 25 січня 2022 о 08:07

Начальниця Яготинської ДПІ ГУ ДПС у Київській області Валентина Коновал та фахівці ДПІ відвідали 21 січня 2022 року місця, де здійснюють свою діяльність ФОПи -  платники єдиного податку. Зустріч була присвячена питанням застосування РРО та/або ПРРО з 01 січня 2022 року.

Так, Валентина Коновал зауважила, що з 01 січня 2022 року застосування РРО/ПРРО залишається не обов’язковим для ФОП – платників єдиного податку:

- першої групи;

- другої – четвертої груп, яким відповідно до постанови Кабміну від 23 серпня 2000 року № 1336 із змінами дозволено замість РРО/ПРРО використовувати розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій (РК та КОРО).

Також, Валентина Коновал відзначила, що вищевказаною постановою встановлено, що з 1 січня 2022 року при продажу товарів (крім підакцизних) на території села ФОП дозволено не використовувати РРО/ПРРО (за умови використання РК та КОРО) якщо:

- річний обсяг розрахункових операцій не перевищує 167 МЗП ( у 2022 році -1,09 млн. грн ) на один структурний (відокремлений) підрозділ;

- така торгівля не здійснюватиметься в одному торговельному об’єкті, де також продаються підакцизні товари;

- такими ФОП не здійснюється дистанційна торгівля, в тому числі через мережу Інтернет;

- сільськими радами та радами об’єднаних територіальних громад не прийнято рішення про обов’язкове застосування РРО/ПРРО на території відповідних громад.

Фахівці ДПІ запевнили, що для платників єдиного податку першої групи обов’язок вести облік товарних запасів не запроваджується.

Крім того, фахівці Яготинської ДПІ звернулися до осіб, які мають намір працевлаштуватися або вже працевлаштовані у приватних підприємців, щоб вони вимагали від роботодавців укладання трудової угоди. І навіть, коли така трудова угода укладена, треба запитувати чи зареєстровано найманих працівників у Пенсійному фонді? Адже, відповідно до нині діючого пенсійного законодавства,  встановлена пряма залежність розмірів пенсій від страхового стажу та заробітку, з якого фактично сплачені страхові внески до Пенсійного фонду.

Також, підприємцям податківці нагадали, що громадяни України, які мають активи, що не були оподатковані належним чином, можуть добровільно пройти одноразове (спеціальне) декларування, сплатити одноразовий збір та легалізувати такі активи.

Яготинська ДПІ