Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання щодо застосування РРО/ПРРО «гарячої лінії» на Ірпінщині

опубліковано 26 вересня 2022 о 15:21

Днями в Ірпінській ДПІ ГУ ДПС у Київській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія » на тему: «Актуальні питання застосування РРО/ПРРО в 2022 році».

На запитання платників податків відповідала начальниця Ірпінської ДПІ Лілія Суліма.

Надаємо відповіді на актуальні запитання.

Чи необхідно ФОП – платникам ЄП другої – четвертої груп застосовувати РРО та/або ПРРО у разі реалізації на території села, селища пива, сидру, столових вин та пері без додавання спирту?

Якщо фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку другої – четвертої груп здійснюють на території села, селища реалізацію пива, сидру, столових вин та пері без додавання спирту, то такі суб’єкти господарювання втрачають пільгу щодо можливості проводити розрахункові операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, оскільки здійснюють роздрібну торгівлю підакцизними товарами, а отже мають застосовувати та/або програмні РРО на загальних підставах.

Чи можуть СГ зареєструвати та використовувати КОРО та РК (за формами попереднього зразка), в тому числі, які були зареєстровані до набрання чинності наказом Мінфіну від 13.12.2021 р. № 662?

Книги обліку розрахункових операцій, розрахункові книжки за формами, встановленими Порядком реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затвердженим наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547, у редакції, що була чинною до набрання чинності наказом Мінфіну від 13.12.2021 р. № 662, можуть реєструватись та використовуватись суб’єктами господарювання до скасування реєстрації таких книг або їх закінчення.

Чи застосовується відповідальність до ФОП, у тому числі платників ЄП, якщо у рядку 1 «найменування суб’єкта господарювання» фіскального чека поряд з прізвищем, ім’ям та по батькові ФО відсутня абревіатура «ФОП»?

Якщо фіскальний чек містить всі обов’язкові реквізити, однак, у рядку 1 «найменування суб’єкта господарювання» поряд з прізвищем, ім’ям та по батькові фізичної особи відсутня абревіатура «ФОП», то такий фіскальний чек приймається як розрахунковий та до фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, відповідальність не застосовується.

Ірпінська ДПІ