Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи укладаються договори купівлі-продажу чи дарування нерухомого майна в умовах воєнного стану

опубліковано 26 жовтня 2022 о 15:44

Бориспільський відділ адміністрування податків з доходів фізичних осіб ГУ ДПС у Київській області повідомляє, що враховуючи те, що предметом договору дарування/купівлі-продажу є цінне майно, такий договір укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

За загальним правилом, посвідчення правочинів щодо відчуження майна здійснюється за місцезнаходженням (місцем реєстрації) цього майна або за місцезнаходженням (місцем реєстрації) однієї зі сторін відповідного правочину. Це регламентує Закон України «Про нотаріат».

Однак в умовах дії воєнного стану нотаріальне посвідчення договору щодо відчуження нерухомого майна, зокрема посвідчення договору дарування/купівлі-продажу, здійснюється виключно за місцезнаходженням такого майна, крім нерухомого майна, розташованого у м. Києві або Київській області, відповідно до п. 19 постанови Кабінету Міністрів України від 19.04.2022 р. № 480.

Тобто раніше громадяни мали вибір: звернутися до нотаріуса, який територіально є найближчим до них за місцем своєї реєстрації (зокрема за місцем реєстрації дарувальника/обдарованого), чи за місцезнаходженням такого майна. Наразі посвідчення договору відчуження здійснюється нотаріусами виключно за місцезнаходженням такого майна.

Відповідно до Закону України «Про нотаріат», нотаріус здійснює нотаріальну діяльність в межах нотаріального округу, які визначаються відповідно до адміністративно-територіального устрою України. Нотаріус не вправі здійснювати нотаріальну діяльність за межами свого нотаріального округу, за винятком заміщення інших нотаріусів.

Важливо! В умовах воєнного стану нотаріальні дії проводяться виключно нотаріусами, включеними до затвердженого Міністерством юстиції переліку нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна.

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа:kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській областіhttps://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

Приєднатись до офіційного каналу ДПС у Телеграм: t.me/tax_gov_ua

Бориспільський відділ адміністрування податків

з фізичних осіб ГУ ДПС у Київській області