Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ФОП і єдиний податок – питання на зустрічі в Баришівці

опубліковано 26 жовтня 2022 о 15:45

Нещодавно за участі заступниці начальника Баришівсько-Березанській  ДПІ ГУ ДПС у Київській області Валентини Юрченко  було проведено зустріч з фізичними особами –підприємцями на території здійснення їх діяльності на тему «Єдиний податок для ФОП-2022».

Найбільше платників цікавили питання:

Сплата єдиного податку та ЄСВ платниками єдиного податку 1 та 2 групи на період воєнного стану:

Єдиний податок : надано право не сплачувати єдиний податок на період з 1 квітня 2022 року до припинення воєнного стану на території України.

ЄСВ: з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом 12 місяців після припинення або скасування воєнного стану надано право:

-                     не нараховувати , не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе.

Тобто ФОП, які є платниками єдиного податку 1 та 2 групи, мають право не сплачувати єдиний податок та ЄСВ за себе в зазначених вище періодах. Варто звернути увагу , що це є правом, а не обов’язком таких осіб, і рішення щодо сплати єдиного податку чи ЄСВ така особа приймає самостійно. При цьому, після припинення воєнного стану в Україні, обов`язок щодо сплати  єдиного податку чи ЄСВ за місяці, в яких не сплачувалися єдиний податок та ЄСВ, відповідно до вказаних норм, відсутній.

Особливості подачі декларації :

Звітність з єдиного податку: податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку 1 та 2 групи є календарний рік (в цій частині ніяких змін не вносилось). Проте, зараз вже передбачено, що декларація платника єдиного податку – фізичної - особи підприємця   не заповнюється за період, в якому єдиний податок не сплачувався (у період з 01.04.2022 до припинення чи скасування воєнного стану).

Звітність з ЄСВ:

ЄСВ за себе: розрахунок єдиного  внеску у складі податкової декларації не заповнюється за період , в якому єдиний внесок не нараховувався , не обчислювався та не сплачувався (за періоди на які надано право не сплачувати).

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа:kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській областіhttps://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

Приєднатись до офіційного каналу ДПС у Телеграм: t.me/tax_gov_ua

Баришівсько-Березанська ДПІ