Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ФОП і воєнний стан – нюанси звільнення від сплати

опубліковано 27 жовтня 2022 о 16:00

Бориспільський відділ адміністрування податків з фізичних осіб ГУ ДПС у Київській області акцентує увагу ФОП на особливості сплати податків під час воєнного стану.

Звільнення від сплати

Ще на початку воєнного стану  законодавцями було зроблено значні послаблення для ФОП платників єдиного податку групи 1 та 2. А саме: законодавчо було надано право підприємцям — платникам єдиного податку групи 1 та 2 не сплачувати єдиний податок з 01.04.2022 (тобто починаючи зі сплати за квітень) до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України (п. 9.1 підрозд. 8 розд. XX ПКУ).

Звертаємо увагу, таке послаблення - це не відстрочка сплати єдиного податку, а саме звільнення. А от чи користуватися таким звільненням чи ні, має вирішити сам ФОП. Тобто, якщо якийсь ФОП групи 1 та 2 забажає сплачувати єдиний податок за звільнені місяці, то він це може зробити.

Але слід пам’ятати таке:

ті ФОП - платники єдиного податку групи 1 та 2, які вирішили не платити єдиного податку, не повинні заповнювати декларацію платника єдиного податку за період, в якому податок не сплачувався.

Крім звільнення на час дії воєнного стану ФОП платників єдиного податку групи 1 та 2 від сплати єдиного податку,  для всіх без винятку ФОП-спрощенців надано звільнення від сплати ЄСВ за себе.

А саме згідно з п. 919 разд. VIII  Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI всі підприємці мають право не нараховувати, не обчислювати і не сплачувати ЄСВ за себе з 01.03.2022 (тобто починаючи зі сплати за березень) і протягом усього часу до припинення / скасування воєнного стану в Україні, а також протягом 12 місяців після припинення / скасування воєнного стану.

Вище згадане послаблення - це теж не відстрочка від сплати ЄСВ за себе, а саме звільнення від сплати. Тобто будь-який ФОП-спрощенець, а також ФОП-загальносистемник може скористатися цим звільненням і взагалі не нараховувати, не обчислювати і не сплачувати ЄСВ за себе за вказані періоди.

Однак, слід пам’ятати, що коли ФОП не сплачує ЄСВ «за себе»,  то ці періоди не зараховуються до страхового стажу.

Тим же ФОП, які не бажають втрачати страховий стаж потрібно просто сплачувати ЄСВ за себе добровільно.

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа:kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській областіhttps://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

Приєднатись до офіційного каналу ДПС у Телеграм: t.me/tax_gov_ua

Бориспільський відділ адміністрування податку
з фізичних осіб 
ГУ ДПС у Київській області