Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Бучанська ДПІ: Чергова «Гаряча лінія» щодо обговорення основних аспектів проведення одноразового добровільного (спеціального) декларування активів фізичних осіб та змін у Порядку реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН, затверджени

опубліковано 26 грудня 2022 о 11:11

Днями за участі заступника начальника Бучанської ДПІ ГУ ДПС у Київській області Валентини Мусієнко відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації та змін. у Порядку реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН, затверджених Постановою КМУ від 12.10.2022 №1154. 

Пропонуємо відповіді на актуальні запитання, що надійшли від платників податків.

 

Запитання: Хто може скористатися одноразовим (спеціальним) декларуванням?

Відповідь: Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об'єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об'єкти декларування, і які відповідно до Податкового кодексу України є чи були платниками податків. 

Закликаємо громадян скористатись можливістю легалізувати власні активи за пониженими ставками.

Сплачений одноразовий збір у рамках податкової амністії йде до державного бюджету, з якого фінансується обороноздатність нашої країни.

У випадку необхідності додаткових роз’яснень громадяни можуть звернутись у Центр обслуговування платників Бучанської ДПІ.

Запитання: Хто може не декларувати доходи?

Відповідь:Незалежно від суми та виду отриманого доходу від обов’язку подання декларації звільняються:

малолітні, неповнолітні або недієздатні особи, та особи, які перебувають на повному утриманні інших осіб або держави (в такому випадку обов’язок подачі декларації покладається на інших осіб)

особи, що перебувають на військовій строковій службі

особи, що перебувають у розшуку

особи, що перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі

особи, що перебувають у полоні або ув’язненні на території інших держав.

Варто зазначити, що незнання законів не звільняє від відповідальності і декларування доходів – це обов’язок, що покладений на всіх громадян найвищим законодавчим актом України – Конституцією.

Запитання: Доки триватиме одноразове (спеціальне) декларування?

Відповідь: Одноразове (спеціальне) добровільне декларування  розпочалося з 1 вересня 2021 року і триватиме до 1 березня 2023 року та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування протягом тридцяти календарних днів з дати подання декларації. Впродовж цього періоду громадяни України мають право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належать, і з яких не були сплачені податки і збори до 1 січня 2021 року. При цьому у добровільній декларації не потрібно вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

 

Запитання: Який порядок зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН?

Відповідь: Відповідно до норм Постанови Кабінету міністрів України від 11.12.2019 № 1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» існує порядок щодо якісного формування пакету документів для подання таблиць даних платника податку та повідомлень щодо подачі документів про підтвердження реальності здійснення операцій по відмовленим ПН/РК.

Отже з 14 жовтня 2022 року діє оновлений Порядок зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, якій передбачає:

-виключено можливість безумовної реєстрації розрахунків коригування, складених постачальником товарів/послуг до податкової накладної, складеної на отримувача – платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості хоча б одного з товарів/послуг їх постачальнику;

-передбачено вимогу щодо зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування якщо за результатами автоматизованого моніторингу платник податку, яким складено та/або подано ПН/РК для реєстрації в реєстрі відповідає хоча б одному критерію ризиковості платника податку, реєстрація такої ПН/РК зупиняється;

-встановлено обов’язок комісій контролюючих органів приймати рішення про неврахування таблиці даних платника податку у разі якщо:

-ухвалене контролюючим органом рішення про відповідність платника податку критеріям ризиковості, визначеним у пунктах 1-5 Критеріїв ризиковості платника (додаток 4 до Постанови 1165);

-надходження податкової інформації стосовно невідповідності інформації, зазначеної в таблиці даних платника, видам економічної діяльності відповідно до КВЕД, кодам товарів з УКТ ЗЕД та/або кодам послуг згідно з ДКПП, товарів послуг, які постачаються, придбаваються, ввозяться, що свідчить про надання платником податку недостовірної інформації в таблиці даних платника податку.

Під час проведення «гарячої лінії» заступник начальника ДПІ Валентина Мусієнко надала відповіді на питання, які цікавили платників податків та звертала увагу платників, що податкова служба оптимізує підтримку прозорого результативного діалогу з громадськістю та бізнес-спільнотою, поширюючи роботу Комунікаційної платформи на регіони України.

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа:kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській областіhttps://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

Приєднатись до офіційного каналу ДПС у Телеграм: t.me/tax_gov_ua

 

Бучанська ДПІ