Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Співпраця податківців з територіальними громадами Білоцерківського району

опубліковано 26 грудня 2022 о 11:14

Сьогодні в режимі відеоконференцзв’язку на платформі Zoom в рамках Комунікаційної платформи відбулася зустріч податківців з представниками територіальних громад Білоцерківського району.

У заході взяли участь начальниця Білоцерківського відділу податків і зборів з юридичних осіб управління оподаткування юридичних осіб ГУ ДПС у Київській області Ольга ШУЛЬГА, начальниця Білоцерківського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб Оксана ЧУСТІЛЬ, начальниця Білоцерківського відділу по роботі з податковим боргом управління по роботі з податковим боргом Леся ГЛИНЯНА.

Лейтмотивом зустрічі стало вкрай важливе питання - напрацювання спільних заходів щодо забезпечення надходжень до бюджету громад та погашення податкового боргу.

Під час заходу Ольга ШУЛЬГА закцентувала увагу всіх присутніх на бюджетоформуючих податках місцевих бюджетів, а саме: платі за землю - обов’язковому платежу у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності. Відповідно до вимог ст. 288 Податкового кодексу України  органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, які укладають договори оренди землі, повинні до 1 лютого подавати контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки переліки орендарів, з якими укладено договори оренди на поточний рік.

Наголосила, що наразі потребує уваги спільна робота з територіальними громадами щодо залучення боржників по сплаті податків, адже місцеві бюджети недоотримують значні суми податків. Висловила прохання до всіх територіальних громад виявляти факти та надавати переліки до ГУ ДПС у Київській області платників, які здають в оренду власні виробничі приміщення та будівлі сільськогосподарського призначення, а також переліки підприємств – платників єдиного податку, які здають земельні ділянки в оренду для залучення їх до оподаткування.

Звернула увагу представників громад на те, що при прийняті рішень по місцевим податкам і зборів на 2023 рік необхідно забезпечити відповідність ставок до Податкового кодексу України та запропонувала надіслати на адресу податкового органу свої пропозиції щодо складання спільного плану дій на 2023 рік.

В ході обговорення Оксана ЧУСТІЛЬ наголосила, що з метою якісного адміністрування місцевих податків необхідно:

-  неухильно дотримуватись вимог п.288.1 ст.288 ПКУ та до 01.02.2023 року надати інформацію щодо укладених договорів оренди за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади.

-  провести аналіз об’єктів нерухомості, розташованих на територіях громад , власники яких не сплачують податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та надати їх переліки для залучення до оподаткування.

- на постійній основі розміщувати  на офіційному сайті сільської, селищної, міської ради або ради об'єднаної територіальної громади  перелік  податкових агентів з справляння туристичного збору відповідно до  п.п.268.5.2. п. 268.5 ст.268 ПКУ.

- проводити роз’яснювальну роботу з платниками податку на доходи з фізичних осіб, що сплачується з заробітної плати щодо неприпустимості використання неоформлених працівників та виплати заробітної плати в конвертах.

Також, повідомила про додатковий резерв наповнення місцевого бюджету в 2023 році, а саме: сплата мінімального податкового зобов’язання фізичними особами – підприємцями та громадянами (одноосібниками), власниками та користувачами земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, розрахованого відповідно до вимог ст.381 ПКУ.

У своєму виступі Леся ГЛИНЯНА підкреслила, що одним з основних джерел наповнення бюджету ТГ є погашення податкового боргу місцевого бюджету. Учасникам зустрічі було озвучено суму боргу та кількість боржників станом на 01.12.2022 та проведені заходи з погашення боргу. Зазначила, що з 24.02.2022 обмежені повноваження ГУ ДПС у Київській області по стягненню боргу і тому лише у співпраці з органами місцевого самоврядування можливе скорочення боргу та кількості боржників та значне поповнення місцевого бюджету. Крім того, органам місцевого самоврядування, які є органами управління комунальних підприємств, відповідно до ст.96 ПКУ, запропоновано виділити кошти на погашення боргів комунальних підприємств до місцевого бюджету: враховуючи те, що борги до місцевого бюджету, органи місцевого самоврядування кошти не втрачають, а борги будуть погашені.

За результатами зустрічі ухвалили низку спільних заходів з співпраці територіальних підрозділів ГУ ДПС у Київській області з територіальними громадами Білоцерківського району.