Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Останній день звітності з податку на прибуток на «гарячій лінії» в Борисполі

опубліковано 01 березня 2023 о 15:03

Сьогодні в Бориспільському відділі податків і зборів з юридичних осіб управління оподаткування юридичних осіб ГУ ДПС у Київській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з платниками податку на прибуток за участі начальниці відділу Наталії Дігтяр.

Наталія Дігтяр нагадала насамперед, що саме сьогодні - 1 березня 2023 року, середа, останній день подання:

- податкової декларації з податку на прибуток підприємств за 2022 рік;

- розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку за 2022 рік;

- звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за 2022 рік;

- податкової декларації платника єдиного податку за 2022 рік фізичними особами – підприємцями, що обрали спрощену систему оподаткування І та ІІ груп.

Крім того, відповідаючи на запитання чергового платника, начальниця відділу повідомила, що додатки до податкової декларації є її невід’ємною частиною (п. 46.1 ст. 46. Податкового кодексу України).

Податкова  декларація  складається  за формою, затвердженою в порядку, визначеному положеннями п. 46.5 ст. 46 ПКУ та чинному на час її подання (п. 48.1 ст. 48 ПКУ).

Платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є (п. 49.2 ст. 49 ПКУ).

У Декларації платник податку повинен зазначити усі передбачені в ній показники. Якщо будь-який рядок Декларації або додатка до Декларації не заповнюється через відсутність операції (суми), то такий рядок прокреслюється.

Про наявність додатків, які подаються разом з Декларацією, платник податку зазначає в основній частині Декларації (таблиця «Наявність додатків»).

Також, Наталія Дігтяр роз’яснила платнику на його питання, що у разі прийняття рішення щодо виплати дивідендів платник податку на прибуток – емітент корпоративних прав, на які нараховуються дивіденди, проводить зазначені виплати власнику таких корпоративних прав незалежно від того, чи є оподатковуваний прибуток, розрахований за правилами, визначеними ст. 137 ПКУ (пп. 57.11.1 п. 57.11 ст. 57 Податкового кодексу України).

Відображення сум дивідендів, виплачених фізичним особам, здійснюється у Додатку АВ до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 20 жовтня 2015 року № 897 зі змінами та доповненнями.

У рядках 1 «Сума виплачених у звітному (податковому) періоді дивідендів (прирівняних до них платежів), у тому числі:» та 1.1 «сума дивідендів, виплачена фізичним особам» Додатка АВ відображаються виплачені дивіденди в нарахованій сумі без вирахування утриманого податку на доходи фізичних осіб та військового збору.

Під час «гарячої лінії» платників було проінформовано, що Головне управління ДПС у Київській області постійно вдосконалює комунікаційний зв'язок та інформаційну взаємодію, для встановлення ефективного зворотнього зв'язку з платниками податків, що надає змогу вчасно реагувати та надавати консультативну допомогу в нагальних питаннях. Для комунікаційного зв'язку Головним управлінням ДПС в Київській області створено електронну скриньку kyivobl.ikc@tax.gov.ua для листування з платниками податків.

Бориспільський відділ податків і зборів з 

юридичних осіб управління оподаткування 

юридичних ГУ ДПС у Київській області