Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про податок на нерухоме майно на зустрічі в Борисполі

опубліковано 04 травня 2023 о 16:08

Сьогодні відбулася зустріч з платниками податків Бориспільщини за участі начальника відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб управління оподаткування фізичних осіб Олександра КРАВЧЕНКО на тему «Нарахування та сплата податку на нерухоме майно».

Начальник відділу зазначив, що в Україні законом передбачена щорічна сплата податку на нерухоме майно власниками квартир та будинків  і тому основною темою  зустрічі було питання - кому та скільки доведеться платити у 2023 році та кого під час війни звільнили від сплати податку.

Як пояснив Олександр КРАВЧЕНКО, платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та нежитлової нерухомості.

Отже, така нерухомість як квартири,  дачі, приватні будинки, кімнати в приватній власності – підлягають оподаткуванню, а саме, якщо загальна площа квартири складає понад 60 кв. м, а житлового будинку — понад 120 кв. м, а якщо у власності декілька об'єктів житлової нерухомості, то податок сплачується за умови перевищення площі 180 метрів.

Для нарахування податку використовуються дані Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, держателем якого є Міністерство юстиції України, або оригінали відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.

Після нарахування податку, податкові повідомлення-рішення про сплату сум податку, обчисленого згідно норм Кодексу, та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилаються платнику податку до 1 липня року, що настає за базовим податковим роком. Податкове зобов’язання з податку сплачується фізичними особами - протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

На час дії воєнного стану в закон внесені випадки, коли власники нерухомого майна у 2023 році можуть не сплачувати податок на нерухомість. Про це йдеться у пп. 69.22 п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу.

Так, тимчасово, на період з 1 березня 2022 року до 31 грудня року включно, у якому припинено або скасовано воєнний стан, не нараховується та не сплачується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об'єкти нежитлової нерухомості (їх частки):

· розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії;

· розташовані на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями рф.

Залишаємось на зв’язку:
Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast
Приєднатись до офіційного каналу ДПС у Телеграм: t.me/tax_gov_ua

Бориспільський відділ податків і зборів з 
фізичних осіб ГУ ДПС у Київській області