Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» на тему «Погашення податкового боргу»

опубліковано 31 жовтня 2019 о 10:24

У Головному управлінні ДПС у Київській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «Гаряча лінія» на тему «Погашення податкового боргу». На запитання відповідала в.о. начальника  управління погашення податкового боргу Ніна Давидова.

Надаємо увазі читачів найцікавіші запитання та відповіді на них.

1. Я не являюсь фізичною особою - підприємцем, проте  маю у власності майно: земельну ділянку та  нерухомість, тому сплачую майнові податки. Де можу я отримати   інформацію щодо наявності/відсутності   податкового боргу не відвідуючи податкову?
Фізична особа – громадянин, не зареєстрований як СГ, за умови наявності у нього електронного цифрового підпису (кваліфікованого електронного підпису), що сертифікований у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг,
може через приватну частину Електронного кабінету отримати доступ до своїх особових рахунків із сплати податків. При зверненні до зазначеного меню відображається зведена інформація станом на момент звернення по  всіх відкритих інтегрованих картках такого платника.
Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, та через офіційний вебпортал ДПС.

2.Чи можна погасити за рахунок  майна засновника  частину грошових зобов’язань чи податкового боргу юридичної особи, яка ліквідовується, та у якої недостатньо майна?

У разі якщо внаслідок ліквідації  платника податків частина його грошових зобов’язань чи податкового боргу залишається непогашеною у зв’язку з недостатністю майна, то вона погашається за рахунок майна засновників або учасників такого підприємства, якщо вони несуть повну або додаткову відповідальність за зобов’язаннями платника податків згідно із законом, у межах повної або додаткової відповідальності, а якщо  ліквідовується філія, відділення чи інший відокремлений підрозділ юридичної особи - за рахунок юридичної особи незалежно від того, чи є вона платником податку, стосовно якого виникло грошове зобов’язання або виник податковий борг такої філії, відділення, іншого відокремленого підрозділу.

3. Яким чином можна отримати інформацію щодовідсутності податкової застави майна?

За інформацією щодо відсутності податкової застави майна платник може звернутись до реєстратора Державного реєстру обтяжень рухомого майна із запитом.

Держатель Державного реєстру  надає витяг з Державного реєстру у строк не пізніше трьох робочих днів із дня отримання держателем або реєстратором Державного реєстру відповідного запиту.

У витязі з Державного реєстру міститиметься інформація про внесення записів про обтяження до Державного реєстру або про їх відсутність. У разі  наявності обтяжень у витязі зазначаються всі наявні записи та відомості, які в них містяться.

4. Яку відповідальність несе платник у разі відчуження майна, що перебуває у податковій заставі, без погодження з контролюючим органом?

Відчуження майна, яке перебуває у податковій заставі, без попередньої згоди контролюючого органу, якщо отримання такої згоди є обов’язковим згідно з ПКУ, тягне за собою накладення штрафу  на такого платника податківу розмірі вартості відчуженого майна. Це передбачено пунктом 124.1 статті 124 Податкового кодексу України.