Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З початку року платники Київщини сплатили 1,3 млрд грн. за землю, - Орест Вітик

, опубліковано 09 грудня 2019 о 12:50

З початку року землекористувачі Київщини сплатили до місцевих бюджетів регіону 1,3 млрд грн. Про це повідомив в.о. начальника ГУ ДПС у Київській області Орест Вітик. Він зазначив, що темп приросту до 2018 року складає 16%, що у гривневому еквіваленті дорівнює 187 млн грн.  

Так, юридичні особи сплатили за землекористування 1,1 млрд грн, що на 18% або 178 млн грн більше за надходження відповідного періоду минулого року. У свою чергу, фізичні особи забезпечили місцевим бюджетам 206,5 млн грн. Цей показник перевищує минулорічний на 15,5 млн грн.

Плата за землю справляється у  двох формах:   земельний податок та  орендна плата.

Земельний податок  справляється власниками  земельних ділянок та земельних паїв (часток)

Орендна плата сплачується  землекористувачами - орендарями за земельні ділянки державної і комунальної власності , які використовуються ними на підставі договорів оренди.

Підставою для нарахування земельного податку є дані Державного земельного кадастру.

Базою оподаткування є нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації, який визначається згідно з порядком, встановленим Податковим Кодексом.

Нарахування земельного податку фізичним особам здійснюють податкові органи за місцем знаходження земельної ділянки, які до 01 липня поточного року надсилають (вручають) платнику податку за місцем його реєстрації податкове повідомлення-рішення про сплату податку.

Підставою для нарахування орендної плати є договір оренди земельної ділянки. Розмір орендної плати визначається  у договорі оренди, але річна сума орендної плати не може бути меншою за розмір земельного податку, встановлений для відповідної категорії земельних ділянок.

Нагадуємо, що податкове зобов'язання з плати за землю, визначене СГ - юридичною особою у поданій податковій декларації, у тому числі за нововідведені земельні ділянки, сплачується власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Фізичними особами у сільській та селищній місцевості земельний податок може сплачуватися через каси сільських (селищних) рад або рад об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за квитанцією про приймання податкових платежів. У разі, якщо фізична особа, яка має в користуванні земельну ділянку  не отримала повідомлення-рішення, їй слід звернутися до податкового органу з правовстановлюючими документами на  земельну ділянку для звірки даних.