Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Несвоєчасна сплата ЄСВ це порушення соціальних гарантій на пенсійне забезпечення , випадок безробіття, нещасних випадків чи професійних захворювань

опубліковано 21 квітня 2021 о 16:48

ГУ ДПС у Київській області повідомляє, що порядок нарахування та сплати ЄСВ визначено Законом України від 08.07.2010р. №2464-VI  «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями  (далі – Закон №2464).

Сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у строки, встановлені цим законом, обчислена контролюючим органом у випадках, передбачених цим законом - це недоїмка. На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1% суми недоплати за кожний день прострочення платежу ( ч.10 ст. 25 Закону №2464).

Податковий орган у порядку, за формою та у строки, встановлені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, надсилає в паперовій та/або електронній формі платникам єдиного внеску вимогу про сплату недоїмки з єдиного внеску.

Платник єдиного внеску зобов'язаний протягом десяти календарних днів з дня надходження вимоги про сплату недоїмки сплатити суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею.

Звертаємо увагу платників податків Київщини, що розстрочення та відстрочення заборгованості зі сплати ЄСВ не передбачено. Заборгованість не підлягає списанню.

Строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені з єдиного внеску не застосовується.

Тому, юридичним особам та фізичним особам-підприємцям, членам фермерських господарств, особам, які провадять незалежну професійну діяльність слід своєчасно сплачувати єдиний внесок та запобігати накопиченню боргів, пам’ятати про негативні наслідки порушення вимог Закону №2464.