Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Обчислення податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з об’єктів, які перебувають у власності фізичних осіб

, опубліковано 14 липня 2023 о 11:46

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що обчислення суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з об’єктів нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості. 

Згідно з п.п. 266.4.1 п. 266.4 ст. 266 ПКУ, база оподаткування об’єкта житлової нерухомості, що перебувають у власності фізичної особи, зменшується: 

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. м;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. м;

в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток – на 180 кв. м. 

Податок на нерухомість з об’єктів житлової нерухомості контролюючий орган за місцем податкової адреси(місцем реєстрації) власника житлової нерухомості  обчислює таким чином:

- за наявності у власності особи одного об’єкта житлової нерухомості, податок обчислюється, виходячи з бази оподаткування, зменшеної на  пільгову площу, зазначену у п.п.266.4.1 п. 266.4 ст. 266 ПКУ та відповідної ставки податку;

- за наявності у власності більше одного об’єкта житлової нерухомості одного типу, податок обчислюється виходячи із сумарної загальної площі таких об’єктів зменшеної відповідно до підпунктів «а» або «б» п.п. 266.4.1 п. 266.4 ст. 266 ПКУ та відповідної ставки податку;

- за наявності у власності платника податку об’єктів житлової нерухомості різних видів, податок обчислюється виходячи із сумарної загальної площі таких об’єктів, зменшеної відповідно до п.п. «в» п.п. 266.4.1 п. 266.4 ст. 266 ПКУ та відповідної ставки податку;

- сума податку, обчислена з урахуванням підпунктів «б» і «в» п.п. 266.7.1 п. 266.7 ст. 266 ПКУ, розподіляється контролюючим органом пропорційно до питомої ваги загальної площі кожного з об’єктів житлової нерухомості.

Підпунктом 266.7.1 прим. 1 п. 266.7 ст. 266 ПКУ визначено, що за наявності у власності платника (фізичної чи юридичної особи) об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, загальна площа якого перевищує 300 кв.м (для квартири) та/або 500 кв. м (для будинку), розрахована сума податку збільшується на 25000 грн. на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості.

Податок на нерухомість з об’єктів нежитлової нерухомості контролюючий орган за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника нежитлової нерухомості обчислює виходячи із загальної площі кожного з об’єктів нежитлової нерухомості та відповідної ставки податку.

Згідно з п.п. 266.7.2 п. 266.7 ст. 266 ПКУ, податкове повідомлення-рішення про сплату суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, разом з детальним розрахунком суми податку та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилаються платнику податку контролюючим органом до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком).

Контролюючі органи за місцем проживання (реєстрації) платників податку в 10-тиденний строк інформують контролюючі органи за місцезнаходженням об’єктів житлової або нежитлової нерухомості про надіслані платнику податкові повідомлення-рішення про сплату податку.

Платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо:

-об‘єктів житлової/нежитлової нерухомості, що перебувають у власності ;

-загальної площі об‘єктів житлової/нежитлової нерухомості, що перебувають у власності;

-права на користування пільгою;

-розміру ставки податку;

-нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за податковою адресою платника проводить перерахунок суми податку і надсилає йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Залишаємось на зв’язку: 
Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast