Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

МПЗ по сільськогосподарських угіддях, щодо яких ФО оформила взаємовідносини з передачі їх в оренду, емфітевзис або інше користування, нараховується орендарю

, опубліковано 25 липня 2023 о 12:35

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що Законом України від 30.11.2021 року №1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» для платників податків – фізичних осіб,  які мають у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, введено поняття мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ).

Підпунктом 162.1.1 прим. 1 п. 162.1 ст. 162 ПКУ встановлено, що платниками МПЗ  є резиденти, які володіють та/або користуються (орендують (суборендують), на умовах емфітевзису, постійно користуються) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь.

Визначення загального МПЗ фізичним особам, не зареєстрованим як фізичні особи – підприємці, здійснює контролюючий орган за податковою адресою таких осіб до 01 липня року, наступного за звітним – п.п.170.14.3 п.170.14 ст.170 ПКУ.

Платниками податку до бюджету сплачується лише позитивне значення різниці між сумою загального МПЗ та сумою сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь.

До загальної суми сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів для платника податку – ФО включаються:

 - податок на доходи фізичних осіб та військовий збір з доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції;

- земельний податок за земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь (п.п.170.14.5 п. 170.14 ст. 170 ПКУ).

У разі передачі земельних ділянок в оренду/суборенду, емфітевзис або інше користування  (за умови оформлення таких взаємовідносин відповідно до чинного законодавства), МПЗ визначається для орендарів, користувачів на інших умовах таких земельних ділянок у порядку, визначеному ПКУ.

Тобто, для ФО, які відповідно до норм Цивільного кодексу України, Земельного кодексу України та Закону України «Про оренду землі» оформили взаємовідносини щодо передачі сільськогосподарських угідь в оренду/суборенду, емфітевзис або інше користування, МПЗ контролюючим органом не визначається. МПЗ за такі землі сплачує орендар.

Залишаємось на зв’язку: 
Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast