Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Взяття на облік у податкових органах платників єдиного внеску – членів фермерського господарства

, опубліковано 25 липня 2023 о 12:38

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, є платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ).

Члени фермерського господарства, вичерпний перелік яких визначено частиною третьою ст. 3 Закону України від 19.06.2003 №973 «Про фермерське господарство» із змінами та доповненнями, з 01.01.2018 зобов’язані ставати на облік у контролюючих органах як платники єдиного внеску.

Для взяття  на облік членів фермерського господарства як платників єдиного внеску, вони мають подати до контролюючого органу за місцем проживання заяву про взяття на облік платника єдиного внеску за формою № 12-ЄСВ (далі – Заява) разом з підтвердними документами щодо дати набуття членства у фермерському господарстві (договір (декларація) про створення сімейного фермерського господарства, статут фермерського господарства,  тощо) протягом 10 календарних днів після внесення змін до установчих документів фермерського господарства.  

Така Заява повинна бути додатково підписана головою фермерського господарства.

Зазначена норма не поширюється на членів фермерських господарств, які вже є застрахованими особами (є найманими працівниками, фізичними особами-підприємцями).

Відповідно до частини четвертої ст. 4 Закону № 2464, обов’язок щодо постановки на облік не поширюється на членів фермерського господарства якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугою років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України від 09 .07.2003 №1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» із змінами та доповненнями, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Контролюючий орган наступного робочого дня з дня взяття на облік членів фермерського господарства безплатно надсилає (вручає) повідомлення про взяття їх на облік за формою № 2-ЄСВ.

Залишаємось на зв’язку: 
Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast