Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

02 вересня 2022 року набули чинності зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ

, опубліковано 07 вересня 2022 о 12:11

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що 02 вересня 2022 року  набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 28.07.2022 № 216 (зареєстрований в Міністерстві юстиції 15.08.22022  за № 914/38250), яким затверджені зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 №449.

Наказом №216 внесені зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ  стосовно:

- нарахування та сплати ЄВ платниками, які призвані на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, на весь строк їх військової служби та передбачення для зазначених платників подання заяви після звільнення з військової служби. Оновлено  форму Заяви  - додаток 1 до Інструкції;

- встановлено особливості визначення бази нарахування ЄСВ для платників єдиного внеску резидента Дія Сіті:

 якщо ФОП (крім ФОП, які перебувають на спрощеній системі оподаткування) та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, мають основне місце роботи або уклали гіг-контракт з резидентом Дія Сіті в порядку та на умовах, передбачених Законом України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», то такі платники звільняються від сплати за себе ЄСВ за місяці звітного періоду, за які роботодавець (резидент Дія Сіті) сплатив страховий внесок за них у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

При цьому, якщо роботодавець (резидент Дія Сіті) за таких осіб сплатив страховий внесок за місяці звітного періоду у розмірі менше ніж мінімальний страховий внесок, то такі особи можуть бути платниками ЄСВ за умови самостійного визначення бази нарахування єдиного внеску за місяці звітного періоду, за які роботодавець (резидент Дія Сіті) сплатив страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску. Самостійно визначена такими особами база нарахування не може перевищувати максимальну величину бази нарахування єдиного внеску, встановлену Законом України №2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

ФОП, які перебувають на спрощеній системі оподаткування,  мають основне місце роботи або уклали гіг-контракт з резидентом  Дія Сіті в порядку та на умовах передбачених Законом України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», звільняються від сплати за себе  ЄСВ за  місяці  звітного періоду, за які роботодавець (резидент Дія Сіті) сплатив  страховий внесок за них у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Якщо роботодавець (резидент Дія Сіті) сплатив  страховий внесок за них у розмірі  менше ніж мінімальний страховий внесок, то такі особи можуть бути платниками єдиного внеску за умови самостійного визначення бази нарахування єдиного внеску за місяці звітного періоду, за які роботодавець (резидент Дія Сіті) сплатив страховий внесок у розмірі менше страхового внеску. Самостійно визначена база  нарахування  не може перевищувати  максимальну величину бази нарахування єдиного внеску,3 встановлену Законом України №2464. Сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Зауважимо, що в попередній редакції Інструкції №449 правил не нарахування/несплати ЄСВ ФОП - працівниками резидента Дія Сіті не було.