Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Підприємство відноситься до підприємств торгівлі або громадського харчування якщо його статут визначає основним видом діяльності торгівлю чи громадське харчування, а діяльність відповідає вимогам ПКМУ від 15.06.2006 № 833

, опубліковано 23 вересня 2022 о 11:40

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що згідно зі ст. 62 Господарського кодексу України (далі - ГКУ), підприємство - це самостійний суб’єкт господарювання, створений компетентним органом державної влади або органом місцевого самоврядування, або іншими суб’єктами для задоволення суспільних та особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної, іншої господарської діяльності в порядку, передбаченому цим Кодексом та іншими законами.

Відповідно до ст. 58 ГКУ, установчими документами СГ є рішення про його утворення або засновницький договір, а у випадках, передбачених законом, статут (положення) СГ.

В установчих документах мають зазначатись: найменування СГ, мета і предмет господарської діяльності, склад і компетенція його органів управління, порядок прийняття ними рішень, порядок формування майна та розподілу прибутків і збитків, умови його реорганізації та ліквідації, якщо інше не передбачено законом.
Статут СГ повинен містити відомості: найменування, мету та предмет діяльності, розмір і порядок утворення статутного та інших фондів, порядок розподілу прибутків та збитків, органи його управління та контролю, їх компетенцію, умови реорганізації та ліквідації СГ, інші відомості, пов’язані з особливостями організаційної форми СГ, передбачені законодавством. Статут може містити також інші відомості, що не суперечать законодавству.

Статут (положення) затверджується власником (засновником) СГ чи його представниками, органами або іншими суб’єктами згідно з законом.

Підприємство, діє на основі статуту, якщо законом не встановлено інше.

Класифікацію видів економічної діяльності ДК 009:2010 (далі – КВЕД ДК 009:2010) затверджено Держспоживстандартом України  - наказ від 11.10.2010 № 457 із змінами та доповненнями (далі – Наказ № 457).

Основне призначення Класифікації видів економічної діяльності - визначати та кодувати основні та другорядні види економічної діяльності юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, ФОП – абз.2 розд.1 Наказу № 457. Основний вид економічної діяльності - це вид діяльності суб’єкта, на який припадає найбільший внесок у валову додану вартість (або інший визначений критерій) абз.19 розд. 4 Наказу № 457.

Другорядними видами економічної діяльності є  будь-які інші види економічної діяльності (крім основного)  суб’єкта з виробництва товарів або надання послуг абз.13 розд. 4 Наказу № 457.

Таким чином, підприємство відноситься до підприємств торгівлі або громадського харчування якщо його статутом основним видом діяльності визначена торгівля або громадське харчування та проведення діяльності відповідає вимогам постанови Кабінету Міністрів України від 15.06.2006 № 833 «Про затвердження Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів».

 

Контакти гарячих ліній https://kyivobl.tax.gov.ua/kontakti/

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast